Каталуния помилва стотици жени, обявени за вещици и екзекутирани

Каталуния помилва стотици жени, обявени за вещици и екзекутирани
28-01-2022г.
83
Гост-автор
Когато някой разказва за страданията на българския народ през Средновековието, ние учтиво пропускаме, че онова, на което никога не сме били подложени, е изтреблението от свои, отново на верска основа.
Всичко започва с Катарзиса през 1184 година. През 1307 година са арестувани 15 хиляди френски рицари, изтезавани с дни и седмици и много от тях накрая са все така зверски убити.
Практиките на Светата инквизиция продължават седем века, през което време по чудовищен начин са били измъчвани, съсипвани и накрая зверски убивани хора - винаги в името на правата вяра. Те са били както обикновени хорица, но и такива, които са били различни - албиноси, с ангиоми, с различни на цвят очи, с недъзи, с най-прости кожни малформации, нарочени за магьосници, вещери и страшилища, защото изглеждат... различно.
Друга група от убитите по зверски начин били богатите, умните, независимите, талантливите, различните по дух. С тях вече лично се разправяли крале, кардинали, висши сановници.
Във вековете, когато да преминеш през детството и да оживееш, въпреки многото зарази, болести и рискове е било чудо само по себе си, хора с власт, които го играели "земни богове" са нарочвали врагове и са ги трошали парче по парче, рязали са ги и накрая публично ги убивали.
Не е ясно защо за хляб и зрелища се мисли само за римските времена - публичните екзекуции са били страхотен "купон" до 19-ти век!
И как да не се умили човек, че векове по-късно, някой "помилва" жертвите. Дали им е олекнало?
Винаги за едно се чудя: дали тези души са се завърнали отново и дали след цялото страдание са получили шанса за преживеят пълноценен и щастлив живот или на свой ред са могли да отмъщават в новото време, където са се озовали?
 
   Автор: Лияна Панделиева, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.