КАМИЛА!

КАМИЛА!
06-05-2023г.
0
Мартин Карбовски

В цялата суматоха (не по Радичков ) на английската коронация на 21-ви век днес има един непонятен, любопитен, изгарящ феминистки или алогичен елемент.

Това е кралицата. Тя днес се казва Камила. Нито по кръв, нито по заслуга, нито по наследство, още по-малко заради някакви специфични и уникални дела на нея й се полагаше да бъде кралица.

И това не е носталгия по модната икона Даяна. Даяна обаче имаше право. Нейни са й наследниците. Камила е привнесен елемент. Част от сексуалната или психологичеката слабост на новия крал, най-дълго продължилият да бъде принц, вечно втори, неуверен Чарлз.

Кралица по полов път. Измъчена любов, остаряла в лоялност, нейната история е величествена като литература, но не и като благородство. 

Как в тази история се вмъкна Камила, как достигна този женски връх? Тя ли го случи, или е част от узаконено нарушение на традициите?

Има такива въпроси, защото техниката на постижението е по-любопитна от самото постижение.

Чарлз е неоспорим, припознаваме го, прехласваме се по най-селския културно-антропологичен начин.
Но Камила? Какво е Камила?
Наметната с червена пътека възрастна жена или заслужила по титла и благородство избраница?

Има нещо не-кралско в Камила, както и в Чарлз. Има и тайни, които добраха Камила до трона. Тя беше невидимото присъствие и видимият проблем на Елизабет Втора.

Велик ритуал и почитане на кралски тотем е коронацията. Но Камила?!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.