Камарата на представителите в САЩ може да премахне думите с полови определения от правилника си

Камарата на представителите в САЩ може да премахне думите с полови определения от правилника си
05-01-2021г.
7
Гост-автор

Текстове, внесени за гласуване в американската Камара на представителите (долната камара на Конгреса), могат да елиминират всички свързани с пола думи от нейния правилник, съобщава "Бизнес инсайдър". Това значи да се пренапишат текстове, съдържащи понятия като "майка", "баща", "син", "дъщеря", "той" и "тя".

Предлагат се още десетки замени на понятия с полово неутрални думи, както и създаване на Служба за разнообразие и приобщаване.

Предложението е внесено от говорителя на Камарата - Нанси Пелоси от Демократическата партия и от председателя на комисията по правилника Джеймс Макгавърн. Думата председател (chairman), впрочем, също може да бъде заменена с неутралното chair (председателстващ). В прессъобщение демократът Макгавърн коментира, че промените насърчават включването и разнообразието и зачитат всички полови идентичности, като заменят местоименията и семейните отношения в правилата на Камарата с полово неутрални понятия.

Нанси Пелоси нарече предложението "смела реформа", която отразява възгледите и ценностите на пълната гама на исторически разнообразното демократично мнозинство в Камарата.

Тази стъпка предизвика гневната реакция на представители на републиканците. Председателят на тяхната група в Камарата Кевин Маккарти заяви в туитър, че усилията на демократите са глупави и се подписа като "Баща, син и съпруг".

Част от предложените промени в текстовете на правилника са:

- внук, внучка (grandson, grabddaughter) - внуче (grandchild);

- подава неговата/нейната оставка - подава оставка;

- той/тя - член, делегат, резидент;

- баща, майка, син, дъщеря, съпруг, съпруга - родител, дете, съпрузи.

Източник: offnews.bg

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.