Калифорния все по-често ограничава производството на ток от фотоволтаици

Калифорния все по-често ограничава производството на ток от фотоволтаици
02-09-2021г.
86
Гост-автор
През 2020 г. Калифорнийския системен оператор (CAISO) е трябвало да ореже 5% от добива на ток от фотоволтаици, тоест да хвърли на боклука (curtailment) 1.5 милиона MWh електроенергия. Това се налага, защото там вече има инсталирани толкова панели, че в слънчеви дни те произвеждат излишен ток - количества, които мрежата не може да поеме. Тъй като все още няма адекватна технология за складирането му, CAISO просто не го допуска до мрежата. През март, 2021 г. този дял е достигнал средно 15%!
Подобно е положението в много страни в Западна Европа, но най-напред е Австралия. В Европа се случва най-вече с вятърната енергия, която има същия проблем в региони с голям брой перки.
Последствията са, че в дълги периоди токът е с отрицателна цена, тоест слънчевите панели или вятърните перки произвеждат нещо много евтино, но то има отрицателна стойност. Никой няма полза от тях - освен инвеститорите, които получават компенсации на орязването на производството от джобовете на крайните потребители.
За всеки, който има елементарни икономически познания, това добре отговаря на въпроса "Защо модерните ВЕИ не са панацея, а по-скоро растящ проблем за мрежата и джобовете ни?"
 
  Автор: Боян Рашев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.