Какво, за Бога, е "интимна връзка"?

Какво, за Бога, е
02-08-2023г.
0
Гост-автор

Пламен Борисов:

В деня на обнародване в Държавен вестник на най-крупните изменения в Закона за защита от домашно насилие, в Парламента вече е внесен законопроект за неговото изменение. 
Смехът оставям на вас. На мен ми се вие.

Вероятно под обществения натиск, и с подмолното съдействие на разни НПО-та, супер неясният термин "фактическо съпружеско съжителство", се заменя с хипер-неясния термин "интимна връзка", за да се ограничи кръга на лицата, които могат да искат защита по този закон.
Откакто има закон за защита от домашно насилие, не успявам да разбера, защо има защита само от домашното насилие, а не от всяко друго насилие, но това е по-дълга тема.
Сега, ние адвокатите ще трябва да се изморяваме да доказваме, че е имало интимна връзка между насилника и жертвата, за да може жертвата да получи специалната защита по този закон.
Какво, за Бога, е "интимна връзка"?! Целувка достатъчна ли е? Или само прегръдка?! Или пък трябва да е имало секс? А кога е имало секс?! Едно намигване стига ли?! ...
Питам законодателите - как да се защити жена или мъж, които са обект на досадни обожатели? Как да защити един баща, дъщеря си от похотливи мераклии, които не приемат "НЕ" за отговор? Трябва ли жертвата да "пусне" на насилника, за да има право да се защити от него?
Защо защитата от насилие или се отказва на пострадалите от държавата или толкова се усложнява, че да я направи полезна само за тези, които злоупотребяват с нея, но не и за истинските жертви?
Трябва ни закон за защита от насилие. От всякакво насилие, срещу всеки насилник! Тази защита трябва да се дава незабавно и да пази този, който се мисли за жертва, но и да не вреди на посочения за насилник. 

Ако психологът Иван Владимиров-Нав можеше да получи заповед за незабавна защита срещу съседа му, може би щеше да е жив, а не застрелян като куче. Случаи като неговия, не са обхванати нито от стария, нито от новия закон.

Ако Хюлия (дано не сте я забравили) би имала право да получи заповед за незабавна защита, може би щеше да е жива. Сега ако при мен дойде някоя нова Хюлия - все още жива потенциална жертва на похотлив насилник, аз като адвокат ще трябва да й обяснявам, че трябва да има "интимна връзка" с насилника, за да има право на защита по ЗЗДН, каквото и да значи "интимна връзка".

Сега ме извинете, но отивам да мисля как да доказвам пред съда какво е "интимна връзка", защото очаквам лавина от дела от оплакващи се ревниви, изоставени, разочаровани и прочие жертви на домашно насилие и защото не се съмнявам, че този законопроект ще стане скоро действащ закон.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.