Какво виждам в следизборните часове?

Какво виждам в следизборните часове?
15-11-2021г.
18
Гост-автор
Ако го кажа утре или чак другата седмица, няма да съм себе си. Виждам го сега и сега го пиша.
Виждам как за броени минути провалената социология се окопитва и се прави на невинна. Много разчита на нашата амнезия. Социологията се провали, защото тя отдавна не е социология, а пропаганда. Нищо не познаха като хората – нито активност, нито подреждане. Но разчитат да го забравим.
Виждам бесни анализатори – извън кожата си са някои. Изгубили са почва под краката си, позиции под краката си и вероятно – пари в сметките си.
Виждам телевизии, които като чевръсти булки помитат килимите пред новите звезди и се правят на току- що родени. Телевизии младенци. И с едни променени интонации и гласове – още малко, и ще им повярваш колко са любопитни и искрени и колко са загрижени.
Виждам виртуални образи, графики, чертежи, виждам числа, сборове, варианти и не виждам умни анализи и човещина.
Виждам не следизборни дебати, а борса – политическа борса, която нехае, че избирателите са хора, че имат имена, адреси, болки и надежди.
Виждам политически покер на живо.
Виждам и друго – хора, физиономии, инициативни комитети, поддръжници и фенове, част от които са там само за да бъдат утре на друго място. Под друго място имам предвид служби в министерства, в агенции, в бордове, в посолства и все други такива сладки неща.
Подскачат от радост само за да могат да уредят тях и синчетата си, тях и дъщерите си, тях и родата си и всичките си познати.
Много им личи на натегачите в първите следизборни часове.
Виждам и изхабени, амортизирани, почти уплашени от фалш и преструвки хора, за които тези избори вероятно са последно осребряване на квитанции.
Виждам и политици – такива, каквито си ги знаем. Някои – вдигнали гребена, други – попребледнели, но същите.
Не видях обаче никой от тях да каже едно просто извинявайте – извинявайте, че не ставаме за тая работа; извинявайте, че ви правим на маймуни от десетилетия и че май преминахме всички граници.
Иначе – поздравления за победителите – за тези, на които хората повярваха и дадоха силата и гласа си - колкото са им останали.
И дупе да им е яко на победителите, и нервите – също. И ако може – да понамалят усмивките и да наблегнат на българския синтаксис.
 
   Автор: Николай Милчев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.