Какво ще направи Илон Мъск с Twitter? 7 въпроса за голямата покупка на милиардера

Какво ще направи Илон Мъск с Twitter? 7 въпроса за голямата покупка на милиардера
26-04-2022г.
92
Гост-автор

Платформата за кратки съобщения в социалните мрежи се съгласи да се продаде на най-богатия човек в света – Илон Мъск, запален потребител на сайта (с над 83 млн. последователи) и един от най-върлите му критици.

Още миналата седмица изглеждаше, че Twitter ще отхвърли офертата на Мъск на стойност 46,5 млрд. долара. През уикенда това изглежда се промени. Съобщава се, че бордът на Twitter се е срещнал с Мъск в неделя, след като той е осигурил финансиране от Morgan Stanley и други кредитори, използвайки комбинация от дълг и пари в брой.

Важно е да се отбележи, че предстоящата сделка съживи опасенията за това как абсолютизмът на милиардера по отношение на свободата на словото може да повлияе на политиката на Twitter по отношение на дезинформацията и речта на омразата. Това включва и въпроса дали Мъск ще отмени забраната на сайта за бившия президент Доналд Тръмп. Екип на изданието Grid разглежда основните въпроси около потенциалната покупка.

Защо го направи Мъск?

Милиардерът открито заяви, че желанието му да закупи Twitter не е свързано с икономиката – става въпрос за влияние. „Това не е начин за печелене на пари“, каза Мъск, говорейки на TED 2022 на 14 април. „Просто силното ми интуитивно усещане е, че наличието на публична платформа, която е максимално надеждна и широкообхватна, е изключително важно за бъдещето на цивилизацията. Изобщо не ме интересува икономиката.“

Планът на Мъск е компанията да стане частна – това ще му даде невероятна власт над Twitter, защото ще му позволи да пуска продукти бързо, да взема решения с по-малко контрол и като цяло да работи с по-малко прозрачност, отколкото една публично търгувана фирма. Това би могло да бъде от полза и за други негови бизнес интереси, включително Tesla и SpaceX.

„Мъск се справи много добре с използването на Twitter, за да подпомогне изграждането на другите марки, които притежава“, казва Арон Соломон, главен правен анализатор в Esquire Digital. „Той смята, че тук може да направи и двете – да продължи да използва Twitter, за да подкрепя Tesla, SpaceX и други подобни, както и да направи нещо, което по признанието на самия [основател на Twitter и бивш главен изпълнителен директор] Джак Дорси от миналата седмица не е направено, а именно да изведе Twitter на следващото ниво като бизнес.“

Това може да е сигнал за нов етап в живота на Мъск като публична личност, в който той е не толкова предприемач, който преодолява бариери, а по-скоро богат човек, който използва силата на медиите, за да разшири влиянието си върху обществото.

Дори преди да стартира офертата си за Twitter, туитовете на Мъск често генерираха собствени новинарски цикли. Сега, когато се подготвя да поеме контрола над компанията, той затвърждава позициите си в сайта, който му е помогнал да изгради своята публична личност и който има огромно влияние в световен мащаб.

Защо го прави Twitter?

В миналото Twitter е имал огромно влияние, като сред неговите потребители са били ръководители на правителства, журналисти и активисти. Но никога не се е доближавал до нивото на рентабилност на Facebook, а общата му оценка изостава от много други големи играчи в Силициевата долина. Въпреки че Twitter стартира през 2006 г., той регистрира първата си годишна печалба едва през 2018 г. Неотдавнашните вътрешни борби за власт в компанията доведоха до напускането на Дорси.

Бордът на директорите на Twitter и инвеститорите на компанията може би разчитат на Мъск най-накрая да се възползва от влиятелната аудитория на сайта. Мъск публично размишляваше за редица промени в платформата, включително за превръщането на алгоритъма, който поднася съдържание на потребителите, в отворен източник и за добавянето на бутон за редактиране.

Офертата на Мъск от 54,20 долара на акция е под най-високата цена на акциите на Twitter за последната година – 71,69 долара от юли миналата година. Но приемането на офертата от страна на Twitter предполага, че бордът на компанията не смята, че има разумно очакване акцията да се търгува отново толкова високо в скоро време. Когато Мъск започна да купува акции на Twitter през януари, компанията се търгуваше на цена от 36,82 долара; в началото на март тя падна до 32,42 долара.

Милиардерът има умението да повишава стойността на акциите на компаниите и продуктите, които рекламира, независимо дали става въпрос за Twitter или Dogecoin. Цената на акциите на Twitter се повиши в понеделник заради новината, че сделката от Мъск е в процес на финализиране.

Потенциално предстоящата сделка също така илюстрира как акциите на мемовете, на които Мъск е фен, и икономическата реалност все повече се размиват.

„Вместо да гледат фундаменталните показатели, хората гледат личностите“, казва Хауърд Фишър, бивш старши съветник в Комисията по ценните книжа и фондовите борси и партньор в адвокатската кантора Moses & Singer. „Това може да работи за известно време, но създава сериозни проблеми със системната стабилност – в крайна сметка, исторически погледнато, компаниите, които не се основават на фундаментални показатели, обикновено претърпяват падения. Това не може да продължи вечно. И кой ще пострада?“

Дали купуването на Twitter е добра идея?

Въпреки очевидния ентусиазъм на Мъск, максималистът в областта на свободата на словото може да не е подготвен за предизвикателствата на модерирането на съдържанието по целия свят.

Мъск е изразявал неприязънта си към постоянните забрани в Twitter, подобни на тези, наложени на Тръмп, и е призовавал компанията да предпочита да оставя туитове в името на свободата на словото, вместо да сваля тези, които нарушават правилата за съдържание на сайта. Прилагането на този свободен подход обаче ще изисква съобразяване с множеството различни закони и културни нагласи към свободата на словото по света.

Понастоящем Twitter модерира определено съдържание и блокира потребители въз основа на различни стандарти; миналата седмица например компанията заяви, че ще забрани реклами, които изопачават науката и реалността на изменението на климата. Сред лицата, на които е било забранено да посещават сайта, са високопоставени теоретици на конспирацията QAnon, както и бившият президент.

Подобни политически решения понякога поставят компанията в конфликт с правителства, както и с представители на обществеността. Русия например прие закон, който влезе в сила на 1 януари, изискващ сайтовете на социалните медии с повече от 500 000 руски потребители дневно, което включва Twitter и други големи платформи, да имат юридическо лице или местен филиал, базиран в Русия. Критиците виждат в това начин правителството да заплашва компаниите и служителите в страната. В миналото в Индия правителството е заплашвало да арестува служители на Twitter заради отключването на акаунти на критици. В Мианмар пък стана ясно, че социалните медии са помогнали за подхранването на геноцид.

Все още е отворен въпросът дали Мъск е готов да се справи с тези ситуации, когато може би предпочита просто да туитва вицове за цици. На неотдавнашната конференция TED 2022 Мъск заяви, че хората „трябва да могат да говорят свободно в рамките на закона“ и че Twitter трябва да се придържа към законите на страните, в които работи.

„Елон Мъск не е първият влиятелен човек, който има представи за свободата на словото, които бързо се сблъскват с реалността, че не съществува универсален подход за всички по света“, казва Анхел Диас, преподавател в Юридическия факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е автор на доклади за модериране на съдържанието и маргинализираните общности.

Ще позволи ли Мъск на Тръмп да се върне в Twitter?

Какъв ефект може да има това върху достъпа до дезинформация? Едно от най-съществените решения, които Мъск би могъл да вземе, е да позволи на Тръмп да се върне в Twitter – ако той иска да се върне.

През последните години Twitter изразходва повече ресурси за модериране на своите потребители, отколкото други компании за социални медии. Решението на компанията да забрани Тръмп миналата година – с мотива, че тогавашният президент е възхвалявал насилието след изборите през 2020 г. – разгневи Тръмп. То също така накара някои консерватори да преминат към по-слабо регулирани платформи като Telegram и Parler.

Експертите по социални медии казват, че фокусът на Мъск върху запазването на свободата на словото над модерирането на потенциално вредни публикации може много добре да означава завръщане на противоречиви десни фигури като Тръмп и републиканеца Марджъри Тейлър Грийн (Р-Га.) в платформата.

„Няма никакви гаранции, че Twitter от миналото ще бъде като Twitter от бъдещето“, казва Райън Кало, професор по право във Вашингтонския университет. Мъск, самопровъзгласил се за „абсолютист на свободата на словото“, не се притеснява да призовава за промяна на подхода. „Много хора ще бъдат супер недоволни от високите технологии на Западния бряг като фактически арбитър на свободата на словото“, написа Мъск в Туитър малко след като Twitter забрани Тръмп.

През последните седмици милиардерът удвои тази реторика. „Свободата на словото е от съществено значение за функционирането на демокрацията“, написа Мъск в Туитър през март. „Вярвате ли, че Twitter стриктно спазва този принцип?“ (Повече от 2 млн. души отговориха, като 70 % от тях отговориха с „не“).

В понеделник, малко преди да бъде обявена покупката на Twitter, Мъск написа в Twitter: „Надявам се, че дори и най-лошите ми критици ще останат в Twitter, защото това означава свобода на словото.“

„Мъск се изказа за необходимостта от свобода на словото на тези платформи и това показва на много от нас, че той вероятно направо ще отмени решенията за това кой може да използва Twitter“, каза Самюъл Уули, професор по медии в Тексаския университет в Остин. „Лидерите на други технологични компании могат да управляват и управляват платформите си така, сякаш са монархии“.

През последните години Twitter забрани дълъг списък от акаунти освен Тръмп: Хиляди потребители, свързани с Ислямска държава и други терористични групировки, десни звезди като Алекс Джоунс и Майло Янопулос, както и потребители, които разпространяват дезинформация за covid-19. Миналата година компанията изкорени поредица от фалшиви акаунти, представящи се за антипрофсъюзни работници в склада на Amazon. През 2016 г. тя забрани участието на риалити звездата от 00-те години Тила Текила, която (наред с други нарушения) беше публикувала своя снимка, на която прави нацистки поздрав.

Докато критици като Мъск казват, че модерирането на съдържанието онлайн потиска свободата на словото, привържениците му твърдят, че то може да изиграе ценна роля за ограничаване на дезинформацията, насилието и езика на омразата онлайн. Изследователи от Вашингтонския университет са извършили анализ на туитове, направени по време на изборите през 2020 г., и са установили, че „интервенциите“ в Twitter – като обозначаване или премахване на фалшиви туитове или намаляване на обхвата на туитове, в които се твърди недоказана информация – могат да ограничат разпространението на дезинформация с повече от 50 %.

А какво да кажем за приложението на Тръмп за социални медии, Truth Social?

Тръмп и неговите сътрудници работят по създаването на медиен конгломерат, който разполага с приложение за социални медии – Truth Social. Акциите на дружеството със специална цел за придобиване, създадено за закупуване на новата компания, паднаха в понеделник, след като се появи новината, че Мъск планира да закупи Twitter, което е знак, че инвеститорите виждат в зараждащата се платформа на Тръмп и Twitter на Мъск потенциална конкуренция.

Макар че възвръщането на най-прочутата платформа на бившия президент би било повратен момент в американската политика и не на последно място в президентските избори през 2024 г., то би било и неудобно съчетание със собствените му съществуващи бизнес планове.

Открит въпрос е дали Тръмп ще реши да се върне в Twitter, дори ако компанията му позволи да се върне. В понеделник Тръмп повтори, че планира да се съсредоточи върху собствената си социална медийна услуга, като заяви пред Fox News: „Няма да отида в Twitter, ще остана в TRUTH. … Основното е, че не, няма да се върна в Twitter“.

Социалното приложение на Тръмп Truth се управлява от Trump Media & Technology Group, за която се предполага, че ще се слее с Digital World Acquisition Corp. и ще се превърне в публично търгувана компания. Digital World е SPAC, създадено като средство за инвеститорите да се слеят с друга компания и да я направят публична, без да преминават през официалния процес на първично публично предлагане. През октомври Digital World обяви, че е открила целта си: Trump Media & Technology Group. Нито една от двете компании не отговори на искането за коментар.

Truth Social до голяма степен не успя да се наложи и беше преследвана от технически трудности и бавен растеж на потребителите. Дори Тръмп е публикувал само веднъж в Truth Social, през февруари; в същото време неговият персонал редовно публикува изявленията му в Twitter.

Инвеститорите в Digital World Acquisition Corp. са недоволни от представянето на бъдещия си бизнес партньор. Цената на акциите на SPAC е спаднала с почти две трети от края на февруари насам, от високата стойност от над 97 долара до около 34 долара в понеделник.

Digital World има краен срок за сливането си с Trump Media & Technology през септември; тя може да го удължи с още една година или да се разпусне и да разпредели набраните средства. Но компанията е изправена пред проблеми, надхвърлящи всякакви усложнения, свързани с покупката на Twitter от Мъск.

През декември Digital World разкри, че е получила искане от Комисията за ценни книжа и борси за „определени документи и комуникации между DWAC и TMTG“. Тя също така заяви, че е получила искане от саморегулатора на финансовата индустрия, Регулаторния орган на финансовата индустрия, за „информация… около събитията (по-конкретно преглед на търговията), които предхождат публичното обявяване на споразумението за сливане от 20 октомври 2021 г.“ с Тръмп Медия и технологии.

Макар че точното естество на разследването не е известно, предполага се, че компании като Digital World Acquisition Corp. първо набират пари от инвеститори и след това намират компания, която да придобият. Съобщава се, че Тръмп и главният изпълнителен директор на Digital World са се срещали преди IPO-то на Digital World.

Научиха ли медиите урока си относно отразяването на туитовете на Тръмп?

Перспективата за закупуване на Twitter от Мъск в понеделник доведе до подновяване на дебата за ролята на Тръмп в платформата. Един от въпросите сега е как журналистите ще се отнесат към евентуално завръщане на Тръмп в Twitter.

Последователите на Тръмп в Twitter нараснаха успоредно с политическия му възход. Когато обяви кандидатурата си за президент през 2015 г., той имаше малко под 3 млн. последователи в Twitter, а към момента на спиране на профила му през януари 2021 г. – над 88 млн. Преди да му бъде забранен достъпът до сайта през януари 2021 г., Тръмп е използвал акаунта си в Twitter, за да разпространява антимюсюлманско съдържание, да публикува туитове, които широко се възприемат като расистки, и да разпространява дезинформация за covid-19.

В понеделник много наблюдатели изразиха опасения, че завръщането на Тръмп в Twitter ще доведе до връщане на подобни модели на скандални и обидни туитове – често последвани от изразяване на възмущение и проверка на фактите от журналисти и други лица, които неволно засилват първоначалния туит.

След спирането на акаунта му в Twitter изявленията на Тръмп продължават да се разпространяват широко в Twitter чрез акаунта на Лиз Харингтън, говорител на Тръмп.

„Много е вероятно, ако Мъск поеме управлението на Twitter, той отново да позволи на Тръмп достъп до платформата“, написа в понеделник в Twitter Селесте Хедли, водеща в общественото радио и автор. „Това неминуемо ще повлияе на политическите резултати, но и ще разпространи дезинформация“.

Въпреки загрижеността относно евентуалното завръщане на Тръмп в платформата, някои коментатори твърдят, че той ще остане сила, независимо от присъствието си в Twitter.

Дори и без предимството на акаунта му в Twitter, политическите одобрения на Тръмп вече започнаха да променят формата на републиканските първични състезания в някои щати преди междинните избори през 2022 г.

„Идеята, че съществуването на Тръмп в „публичната сфера“ зависи от Twitter, е абсурдна“, пише Стив Шмид, политически стратег, работил по републикански кампании. „Той е доминираща и злонамерена фигура в нашето общество, която показа, че може да нарушава законите безнаказано до такава степен, че остава начело на ПП дори след опита си за преврат.“

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.