КАКВО СЕ СЛУЧВА В АФГАНИСТАН?

КАКВО СЕ СЛУЧВА В АФГАНИСТАН?
16-08-2021г.
69
Гост-автор
Никой няма да даде отговор как и защо се разпадна 300 хилядната армия на Кабул, организирана в 7 корпуса, заедно със съвременното си въоръжение след 20 години подготовка от американски, английски, германски, италиански, белгтийски и др. инструктори!
Никой няма да даде отговор защо изгоряха един трилион долара. Този трилион за тези 20 години остави Афганистан беден, неразвит, разкъсан от социално неравенство. Остави го държава като територия и по наименование, но изградена на родово-племенни основи (т.е. липса на държавност).
.
Над 70%, а по някои оценки над 85% от населението живее с долар или по-малко на ден. Хиляда, може би и повече семейства, свързани с правителството, са станали изключително богати от присвоени парични помощи и доходоносни военни договори. В Афганистан по неофициални данни има най-малко десетина милиардери и към 1000 милионери.
Но за тридесет години населението нарасна от 11 милиона на 40 милиона въпреки беднотията. Защо?
.
Защо армията се разпадна, защо трилионът потъна в малко джобове, защо въпреки немотията последва демографска експлозия, защо се оказа, че дори част от „елита” там тропа играта заедно с талибаните?
Отговорът на всичките тези различни въпроси е един-единствен.
И той се оказа голямата изненада, за която учудващо никой от западните специалисти не беше подготвен.
Отговорът е, че в голямата световна геополитическа игра се намесиха родово-племенните структури , които са най-голямата и всъщност единствена непреходна сила там, и не само в Афганистан, а в целия онзи регион, наричан Близък и Среден Изток.
.
Какво се случва сега в Афганистан?
Ами случва се съвсем естествен процес – след провала на социалистическия експеримент пропадат и многодесетилетните опити да се присади филизът на демокрацията в общество, което по редица свои белези и манталитет носи дълбоко в себе си примитивността, закърмено е от бебешката люлка с племенната култура, с цивилизационния модел на племето.
.
Какво се случва там?
Най-естественото: единствената спояваща сила на това общество е религията. Онази, „непокварената” от разни местни елити, които макар и да се кълнат в нея, не я спазват и ползват единствено като индулгенция за обогатяването си. Талибаните са нейното знаме, нейният носител, нейният глас, нейното оръжие.
.
___________________________________
Какво се случва там?
„Ние, мюсюлманите, ще владеем света! И мама каза така!”
Откровението го чух от децата от много видно афганистанско семейство – иначе изцяло моделирано заедно с техните най-близки роднини не само по западен образец, но и на Запад. И е част от управляващия Афганистан „прозападен” елит, при това на високите му равнища.
Защото Запада така и не разбра, че има два вида култура, различни видове цивилизация – онази чрез официалните структури (например тип държава, бизнес, образование и т.н, наложени със сила) и другата – неофициалната чрез майката, чрез семейството, чрез рода, чрез традициите на племето, чрез религията като общоприета идеология...
___________________________________
.
През 1993 г. гениалният политолог Самюъл Хънтингтън написа статията „Сблъсъкът на цивилизациите”, а три години по-късно и книгата си.
В тях той посочи 7 типа цивилизации и осма (централно и южноафриканската) в процес на формиране. И предрече първият такъв конфликт на западната цивилизация – с ислямската.
„В нововъзникващия свят на етнически конфликт и цивилизационен сблъсък, западната вяра в универсалността на западната култура страда от три проблема: тя е фалшива, неморална е и е опасна“ – давам цитат от книгата на Хънтингтън.
.
Защото големите концерни и западните политици така и не проумяха, че ако носиш джинси, ако пиеш Кока-кола, ако караш Мерцедес или Фолксваген, ако учиш в западни университети, ако дори те допуснат да си част от западния елит (например като семейството на Осама бин Ладен) това въобще не означава, че ще мислиш и постъпваш като техен продукт. Защото макар и да ползваш западни продукти, ти самият си друг – незападен продукт. Опаковката може и да смени, но съдържанието – не.
.
Европейската култура си сложи етикета на универсална не сега, в тези времена, а в предишните векове – с колониалната си експанзия. Макар и наложена с неимоверно превъзхождаща сила и насилие, тя тогава наистина беше универсална, защото носеше идеите на Ренесанса и плодовете на техническия прогрес. Затова контракултурата й – първо испанско-португалският колониализъм, а после комунизмът и неговия цивилизационен модел, които не притежаваха нито едното, нито другото, изгубиха съревнованието.
Разпадът на колониалната система и загниването и провалът на комунизма като контракултура и контрацивилизация на западната започна да реанимира старите покорени култури.
И да поражда нови цивилизации, основани на тях – първо териториални на база етнос, после регионални, основани на идеология (религията в случая), почерпена от доминиращата в региона култура, а в днешни времена някои от тях вече са с претенциите и за световен обхват.
.
От тази гледна точка културата, цивилизацията на талибаните ще замени, ще смаже с безпределно насилие старата племенна култура и нейният цивилизационен модел, макар и заменяйки ги с религиозен мрак. Да, мрак, но единен за цялата територия, наричана Афганистан. Това е преход от племенно-родовата организация на обществото към народно-държавната. И не е за чудене, че младежта на Афганистан (а това е основната част от населението) масово подкрепя талибаните.
.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Една култура, един цивилизационен модел може да бъде овладян и впоследствие да се промени само по два начина:
1. С безпределно насилие и пряка опека в течение на много и много десетилетия, дори век и векове.
2. С процес на конвергенция на две култури и съответно на два цивилизационни модели. При него обаче парадоксът е, че по-слабата печели позиции, заимствайки по неин избор онова, което хареса от по-развитата, а по-силната – губи от силата си заради загуба на собствената си идентичност, която е всъщност истинския мотор на оцеляването и развитието й. Мигрантският проблем в Европа, а и онзи в САЩ е живото доказателство за това.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.
Драматичният финал в Афганистан е поредното потвърждение, поредните страници от пишещото се сега предсказание за „сблъсъка на цивилизациите” на Хънтингтън.
.
*** А у нас важи ли предсказанието? ***
Едно отклонение от темата Афганистан: по какво се различаваме от него?
Сблъсъкът на постсоциалистическата култура и нейния корупционно-мафиотски цивилизационен модел (какъвто е у нас) със западния засега копира някои от тези страници. Засега и само някои, защото съществуват основни прилики между двата модела (общи ценности като християнството за идеология, относително независима от държавата, семейството като отделено от племето, съществуване или бизнес, откъснат от племенната общност, общи ценности като образованието и т.н.)
И затова сблъсъци има, но война на цивилизациите няма да има и по-слабият цивилизационен модел рано или късно ще се стопи в прегръдките на по-силния.
.
*** Никога не забравяй: ТАМ твоят цивилизационен модел
не е масов тамошният елит е направен от местна закваска ***
.
Но с редица от другите култури и типове цивилизации разликите са драматично големи и е практически невъзможно да се изличат.
Да, може да се назначи и поддържа със сила „елит”. Но той ще е такъв само в западните очи и никога няма да е легитимен елит в местните очи. Особено в Афганистан, където над две-трети от населението са младежи и девойки – необразовани, неграмотни, познаващи само своето село, своето племе...
.
Всяка геополитика, която иска да запази периметърът на своето действие и господство в даден регион, стратегически дългосрочно няма на какво друго да се опре – никакви тактики и краткосрочни цели, дори и постигнати, не могат да разрешат това противоречие в исторически план и да постигнат дълготраен успех.
Освен ако се опреш на точка 1.
Или на точка 2 в даден регион, но без да я глобализираш и при теб с неизбежната двойна морална мярка и съответно ерозиране както на господстващата роля там, така и ерозиране на доминантата ти в собствения й дом.
Защото засега не е измислен сполучлив начин да се изличи коренно различен цивилизационно-културен ген.
.
Затова великата английска империя се провали в Афганистан, затова се провали великата съветска империя, затова се провали великата американска империя. Вероятно ще се провали и великата китайска империя, която все по-често и настойчиво поглежда към този район, толкова богат на редки метали и стратегически толкова добре поставен териториално.
==================================.
**** картата показва различните цивилизации според Хънтингън. Приобщаването на бившия социалистически лагер към руската е плод на тогавашните обстоятелства. Всъщност в нашите страни цивилизационният модел е преходен. Рано или късно той ще стане западен, макар и съхранил за по-дълъг период някои уродливи черти от предишния комунистически калъп, в който навремето беше силом налят.
Може да бъде изображение с карта и текст, който гласи 'Western Orthodox Ûslmic c Buddhist Hindu African American Sinic apanese'
 
    Автор: Григор Лилов, фейсбук
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.