Какво представлява шериата и какво означава за жените в Афганистан?

Какво представлява шериата и какво означава за жените в Афганистан?
19-08-2021г.
51
Гост-автор
Афганистан вече няма да бъде демократична държава. Тези думи излязоха от устата на новите управници на страната - талибаните. От днес нататък в Афганистан властва шериата. И затова уверенията, че правата на жените няма да бъдат засегнати са под въпрос. Ето защо…
 

По време на първата си официална пресконференция, след като завзеха властта в Афганистан, талибаните обявиха - темата с медиите и правата на жените ще бъде уважена “според постулатите на ислямското право”. Не е ясно обаче какво точно означава това на практика. 

 

Историята помни, че неотдавна, когато талибаните управляват Афганистан, техните закони включват сурови наказания, непознати на демократичните привички. Става дума за рязане на крайници, одиране на хора, публичен линч. Това е бил редът в Афганистан в периода 1996 - 2001 г. 

 

Какво точно е шериата? 

 

Това е ислямска правна система, която урежда всички аспекти на живота и обществото, заложени в Корана. Като основен закон днес той действа в Саудитска Арабия, Судан, Ирак, Обединените арабски емирства, Катар, Йемен, Иран, Афганистан, Пакистан, Мавритания. В тези страни наказания, указани в шериата, като обезглавяване, бичуване и убийство с камъни се практикуват по съдебен ред или извънсъдебно.

 

Концепцията за престъпление, съдебен процес, правосъдие и наказание, въплътена в шериата е различна от концепцията в светското право.

 

Престъпленията се делят на две категории. Тежките се наказват с определени наказания, които включват ампутиране на крайниците на нарушителя, например. Те се наричат "хадд" и включват престъпления като например кражби.  Привържениците на шериата смятат, че проблемите трябва да се решават вътре в общността с помощта на ходжите и неофициалните ислямски "съдии".

 

В началото талибаните се опитваха да рисуват нов свой образ - на преживелите катарзис талибани. Само преди няколко дни журналистка от частна медия в Афганистан застана пред новите властници в страната и им зададе някои удобни въпроси. Забележителната сцена, в която оповаващите се на шериата табилани отговарят на въпроси, отправени от жена, цели тъкмо това - да покаже новите властници в добра светлина и да им помогнат да овладеят страха, който така или иначе вече е плъзнал в страната. 

 

Вчера обаче една от най-популярните водещи в Афганистан не бе допусната до работното си място в националната радио и телевизия, което повдига въпроса до колко искрени са талибаните в своите уверения, че правата на жените няма да бъдат нарушени. Милиони се страхуват, че репресивното минало отново се завръща.

 

В някои провинции на жените вече е било наредено да не напускат домовете си без придружител мъж. Пред университета в Херат въоръжени стражи пазят портите на ведомството и пречат на жените студенти и преподаватели да влязат в кампуса на учебното заведение. В Кандахар са затворили някои клиники за женско здраве. Женските училища в някои области са били затворени още от ноември, когато талибаните са успели да ги овладеят. В университета в Кабул на жените студенти е казано, че не им е позволено да напускат общежитията си, ако не са придружени от мъж. В северната част на страната университетски професор разказва, че жените са били върнати от пазара, ако са били без придружител. 

 

Изобщо идеята, че талибаните са преживели някакъв катарзис и са се отърсили от старите си навици се приема с доста голяма доза скептицизъм. И първите сигнали, че това е съвсем основателно вече дойдоха. 

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.