Какво чете президентът?

Какво чете президентът?
08-08-2021г.
29
Гост-автор

Автор: Книгомания БГ

Няма как да знаем заглавията на всички книги в президентската библиотека, но сме сигурни поне за една: „Хилядолетната битка: Лабиринт“ от Йордан Колев („Книгомания“).
 
Лично авторът я подари на Румен Радев по време на полета Залцбург–София в крaя на юли, след срещата на българския президент с австрийския му колега Александър Ван дер Белен.
 
Това със сигурност не е първата и няма да е последната книга, която Румен Радев ще получи като подарък. Дали ще прочете точно „Хилядолетната битка: Лабиринт“?
Въпросът по-скоро би трябвало да е до коя страница е стигнал. Защото въпреки заетостта си с държавните дела президентът Радев обича добрата литература, интересува се от история и държи на старите си приятелства. А с пилота и писателя Йордан Колев се познават още от 1982 г., когато заедно са кандидатствали във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия – и са споделили радостта от приемането. Макар че оттогава пътищата им са се разделили, те все още имат какво да си кажат при среща.
 
Разбира се, това не означава, че президентът Радев автоматично се е превърнал и във фен на писателя Колев. Но държавният глава има в библиотеката си всичките му книги, при възможност не пропуска премиера и дори отчасти е вдъхновил създаването на главния герой в предишния роман на приятеля си – „Кацането“. 
 
„Става дума за пилот, събирателен образ, но някои подробности от професионалното му житие съвпадат с тези от биографията на Румен Радев – поясни Йордан Колев. – Няма да изброявам кои. Ще добавя само, че бях безкрайно щастлив да получа възможност да му подаря новия си роман в точния момент и на точното място – на борда на пилотирания от мен Еърбъс А319 от флота на ДАО (Държавен авиационен оператор).“
 
Онези, които вече са прочели „Хилядолетната битка: Лабиринт“, знаят, че основната тема там не е свързана със самолетите. Новият роман на Йордан Колев свързва тамплиерите и кръстоносните сражения през XII век със съвременната война в Сирия по начин, който още веднъж доказва таланта му на разказвач. Затова не е изненада, че отзивите са окуражаващи и че расте броят на читателите, които чакат с нетърпение продължението.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.