Каква ще е равносметката след Ковид

Каква ще е равносметката след Ковид
16-01-2022г.
74
Гост-автор

Автор: Юлиян Попов, Фейсбук

Великобритания подготвя пълно падане на мерките срещу Ковид и класифицирането на Ковид като ендемия - тоест болест, която я има на ниско постоянно равнище и си живеем с нея. Кога точно ще стане това е трудно да се каже, но вероятно ще е скоро.

Много от ограниченията така или иначе са отпаднали, другите, стъпка по стъпка, се махат или свиват. В един момент Ковид най-вероятно ще се превърне в нещо подобно на сезон грип или СПИН - има го, лоша работа, но се живее с него, знаеш как да се предпазваш, има лекарства, които го лекуват или контролират. В един момент, може би година по-късно, това ще стане и в България.

Въпросът е, когато дойде този момент и теглим чертата, каква ще е равносметката.

Вероятно за България този момент ще настъпи след като в страната напълно неоправдано са умрели между 20 000 и 25 000 души. Засега са около 18 000 (разликата между умрелите у нас и средната стойност в Европейския съюз.)

Това ще е нещо от порядъка на всички, загинали по пътищата от 1989 година до днес. Отишли си бащи, майки, сестри, братя, синове и дъщери, които ще оставят дълбока рана и празнота сред близките си, умрели абсолютно ненужно, заради недоверието, което ни е обзело, заради липсата организация и информация, заради безотговорни медии, заради престъпно некомпетентни или безотговорни доктори, за които Мангъров е знаме (на него трябва да му се търси съдебна и професионална отговорност).

България, освен закъснял план за справяне с Ковид, трябва да започне да подготвя мерки за тежката психологическа травма, която страната колективно си нанася. Ако не го направим, ще се разделим на три, пак. Отрицатели, обвинители и, мнозинството, инстинктивно самопотапящи се в неведение хора, които не искат да знаят онова, което ще ги нарани.

Това е познато ни състояние и подход за справяне с колективни травми.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.