Как украинците “покоряват” Херсонска област

Как украинците “покоряват” Херсонска област
17-03-2022г.
122
Гост-автор

/Поглед.инфо, Рафаел Фахрутдинов/

Първият регион на Украйна, изцяло взет под контрола на руските войски, е Херсонска област. Въпреки че по-голямата част от жителите на Херсон са хора от руската култура, веднага след смяната на властта населението се страхува да влезе в контакт с военните на Руската федерация. В града дори се проведе мирен митинг срещу „руската окупация“. Защо „трансукраинските“ настроения са толкова силни в създадения от Русия регион?

Жителите на Херсон за първи път от седем години успяха безопасно да се съберат на митинг в чест на годишнината от освобождението на родния им град от нацистките нашественици. Членове на ветерански организации и активисти успяха да се съберат на Вечния огън и гроба на Незнайния войн в парка на славата на града, съобщи руското министерство на отбраната във вторник. „От 2015 г. ветерани и обикновени хора, дошли на възпоменателни събития, посветени на Победата, са били подложени на физическо насилие от националисти, както и преследване от държавни органи на изпълнителната власт“, гласи съобщение от Министерството на отбраната.

Миналият митинг е един от символите на факта, че животът в областния център навлиза в обичайния си ход от векове. Същото може да се каже и за цялата Херсонска област, която беше изцяло взета под контрол от руските войски - официалният представител на ведомството за отбрана Игор Конашенков обяви постигнатия резултат във вторник. Херсонска област е първият украински регион, над който сегашните власти в Киев напълно загубиха контрол. Освободена е централната част на Черноморския регион с население най-малко 1 милион души (от които около 300 хиляди са жители на областния център). Херсонска област, както и цяла Северна Таврия, е известна със своите дини и грозде, но това далеч не е всичко, което почти два милиона хектара от плодородните почви в региона, включително чернозема, могат да произведат. Потенциално регионът може да произвежда 2 милиона тона пшеница годишно, без да броим другите „плодове на земята“.

„От момента на разпадането на Съветския съюз до 2014 г. в Херсонска област се случи деиндустриализация, но едва забележима“, каза Алексей Журавко, бивш депутат на Върховната Рада от Херсон (фракция на Партията на регионите). „В същото време в региона бяха инвестирани големи средства и беше разширена площта на земеделските земи. Чуждестранни инвеститори влязоха в региона, изградени са мини-предприятия. Въпреки че, разбира се, не се стигна до създаването на нови стратегически индустрии, като корабостроителен завод, но старият все пак работеше Разширено е и пристанището за претоварване“, допълни той. Сега най-голямото морско и речно пристанище на Днепър, стратегически важен възел на водни и железопътни комуникации, беше извън обсега на сегашния режим в Киев.

Градът на руската слава и житницата на Новоросия

Град Херсон също има важно символично и историческо значение. Това, припомняме, е първата база на руския флот в Черно море. След победата в Руско-турската война, тук през 1778 г. по заповед на Екатерина II е заложена първата корабостроителница на бъдещия Черноморски флот. Едновременно с корабостроителницата и крепостта е основан град, кръстен на Таврически Херсонес (Севастопол, разположен близо до историческия Херсонес, ще се появи почти десетилетие по-късно).

Първият генерал-губернатор на Херсон е княз Григорий Потьомкин, а Иван Абрамович Ганибал, най-големият син на „Арапина на Петър Велики“ и прачичо на Пушкин, отговаря за изграждането на града и крепостта. В края на XVIII век изграждането на Херсонските укрепления се ръководи от Александър Суворов, около същите години първият боен кораб на Черноморския флот, линкорът «Слава Екатерина», напуска дока на Херсонската корабостроителница.

С изграждането на Николаевската корабостроителница военното значение на Херсон донякъде намалява. Но провинциалният град се превръща в една от индустриалните и търговски „столици“ на Новоросия - не без участието на бащата-основател на съседна Одеса Еманюел де Ришельо (той предлага да се насочат данъците върху търговията с вино във всички провинции Новоросия към развитието на Херсон). Правителството насърчава развитието на земите на провинцията - тук, с помощта на различни видове помощи, са поканени чуждестранни колонисти и руски бедни земевладелци. Не е изненадващо, че според сюжета на „Мъртви души“ на Гогол Чичиков планира да „премести“ фиктивните селяни, които е купил, в Херсон. Между другото, истинските заселници в района на Херсон са предимно руски селяни и занаятчии. В края на XIX - началото на XX век половината от населението на град Херсон са били великоруси, 30% - евреи, украинци-малоруси са на трето място.

Не е изненадващо, че през годините на Гражданската война нито украинската държава на хетман Скоропадски, нито Директорията на Петлюра успяват да се закрепят тук. Провинцията се оспорва помежду си от червените и войските на Деникин, а по-късно - на Врангел. През 30-те години на миналия век значението на пристанището Херсон се увеличава (поради изграждането на Днепрогес), но статутът на града намалява - става регионален център на Николаевска област.

"Последицата от грешката на Левиатан"

Херсонската област се появява на картата на СССР през март 1944 г., веднага след освобождението на Херсон от нацистите от войските на 3-ти Украински фронт. Смята се, че известният диктор Юрий Левиатан е "виновникът" за присвояването на града на областен статут. Казват, че той е прочел резюме, където Херсон погрешно е посочен като регионален град. Историята завършва със Сталин, който „поправя грешката“: „Няма ли Херсонска област? Значи ще има!"

След войната градът, както и други разрушени центрове на Черно море и Крим, е възстановен от силите на целия Съветски съюз. Както съветските времена, така и постсъветската епоха, Херсон запазва международния си характер, а руският остава езикът на общуване. „Според проучване на Галъп през 2008 г. руският е майчин език за 5/6 граждани на Украйна. Най-вероятно в района на Херсон делът на руснаците е бил приблизително същият“, казва депутатът от Държавната дума, телевизионен водещ, родом от Одеса Анатолий Васерман.

През последните 14 години положението може би се е променило – например, значителна част от кримските татари се преместват в Херсон, добавя експертът. „Сега в Херсонска област очевидно концентрацията на руснаци е малко по-ниска, отколкото през 2008 г., но едва ли е много по-ниска. Там огромното мнозинство, както и в цяла Украйна, са руснаци“, отбеляза събеседникът.

Как е дерусифицирана Херсонска област

Официално (според преброяването от 2001 г.) етническите руснаци съставляват 20% от населението на Херсон и 14% от населението на региона, 82% от жителите на региона и 76% от областния център са регистрирани като украинци. В същото време 25% посочват руския като роден език, а по-голямата част от населението е и остава двуезично. В същото време дерусификацията на новите поколения е в разгара си – по данни за 2018 г. само в 26 училища (от 435) езикът на обучение е руски.

Друг признак на ерата след Майдана е спадът във всички области: производството, финансовата индустрия, инвестициите, посочи бившият депутат на Радата от Херсон Журавко. „Всичко започна да се свежда до „купуване и продажба“. Отделно бих искал да отбележа влиянието на реформите на Уляна Супрун върху медицината - започна изтичане на пари и специалисти от индустрията. Работниците също започнаха да напускат други райони и не да правят други неща, а да заминават в чужбина. Регионът започна да отмира”, каза бившият депутат.

Като цяло, посочи Журавко, новите власти след Майдана експериментираха с Херсонска област в областта на управлението и реформите в няколко области и това окончателно унищожи региона. „Хората отиваха в Полша, Русия, САЩ, Канада, това доведе до демографска дупка. Което, разбира се, се отрази и на културната сфера, тя на практика престана да съществува в Херсон“, подчерта събеседникът.

„Трябва също да се има предвид, че след 2014 г. в региона, както и в цяла южна част на Украйна – Одеса, Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Запорожка области, пробандеровските настроения се засилиха“, каза Лариса Шеслер, председател. на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна.

„Основната причина за случилото се бяха постоянните репресии, които брутално премахнаха всякакви опозиционни настроения, всякакви проруски възгледи. Поради това стигнахме до тази ситуация и Херсон не е изключение тук, той не излиза от общия диапазон “, подчерта събеседникът. „В Николаевска област беше прехвърлена военна част от Крим, онези военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, които не се съгласиха да останат в Русия. Много имигранти от Западна Украйна дойдоха в Одеса, за да развият южното крайбрежие. И в Херсон се появиха кримски татари и чиновници от Крим“, каза събеседникът.

Постоянната мисия на президента на Украйна в Автономна република Крим беше евакуирана в града. Тук активно работеха лидерите на екстремисткия „Меджлис на кримскотатарския народ”. През 2015 г. лидерът на Меджлиса Рефат Чубаров инициира хранителна блокада на Крим. „Кликата на Порошенко и Турчинов направи всичко възможно, за да гарантира, че няма отношения с Крим. Това се оказа пагубно, особено за фермерите и земеделските предприятия“, каза Журавко.

Показателно е, че именно с парите на избягалия кримски олигарх, бивш депутат на Върховната Рада от Симферопол Андрей Сенченко, "патриотите на Украйна" построиха язовир, който блокира Севернокримския канал - и остави полуострова без 90 % вода.

Бързо освобождаване

На 26 февруари 2022 г. инженерите на Черноморския флот взривиха язовира. Това беше едно от първите действия на нашите войски, когато влязоха в Украйна от Крим.

Припомняме, че още в първия ден на специалната операция руските военни поеха контрола над Геническ и направиха 200-километров ускорен марш до Нова Каховка и стратегически важната водноелектрическа централа там, което, наред с други неща, направи възможно възстановяването снабдяването с вода от Днепър на Северно-Кримския канал. На 2 март е превзет Херсон. И накрая, до 15 март територията на региона е напълно изчистена от украински войски и национални батальони.

От Крим идва поток от хуманитарна помощ за цивилни в Херсонска област. Преди седмица в областния център бяха доставени 140 тона храни (зърнени храни, консерви, зеленчуци) и стоки от първа необходимост. В града бяха отворени пунктове за раздаване на храна. Хуманитарната помощ за жителите на освободените територии минава по възстановения железопътен маршрут Армянск-Херсон, каза миналия четвъртък глава на Крим Сергей Аксьонов (украинските националисти блокираха и демонтираха този клон през 2015 г.).

В същото време има съобщения, че местните жители често се страхуват да посегнат към пристигналата хуманитарна помощ. Според редица експерти изглежда, че украинските чиновници, оставени "на място", саботират помощта на гражданите.

Защо хората се страхуват да потърсят помощ?

Украинският политически анализатор Юрий Подоляка смята, че кметът на Херсон, член на партията "Европейска солидарност" на Петро Порошенко, Игор Колихаев, може да започне не само да възпрепятства разпространението на руската хуманитарна помощ, но и да ограничи обичайната продажба на продукти, за да създаде протестни настроения сред жителите на града. На 14 март градът дори беше домакин на мирен митинг срещу действията на руските власти, на който присъстваха няколко хиляди граждани. Според Подоляка именно кметът Колихаев може да стои зад протестите на жителите на Херсон.

Според Шеслер проблемът е по-широк от натиска на киевските власти върху назначените от тях регионални служители. „Хората, които живеят там проруски или непроруски, не разбират как ще приключи ситуацията“, каза Шеслер. „Именно заради това антируската, пробандеровска част се чувства безнаказано, защото се страхува повече от киевските си власти, отколкото от руските войски, които днес са в Херсон. Има усещането, че всичко може да се върне към нормалното и тогава лоялността към Киев ще се взема предвид“, добави събеседникът.

„От друга страна, проруската среда, която със сигурност съществува в Херсон, е фрагментирана и изгонена в нелегалност. Те се страхуват да се докажат, защото ги чака тежко наказание, ако властите в Киев се върнат“, смята Шеслер. Според нея това състояние на нещата ще продължи, докато не се почувства, че руското присъствие в региона ще бъде сериозно и дългосрочно. „Русия ще устрои тази територия по един или друг начин и затова пробандеровските кръгове ще разберат, че тяхната кауза е безнадеждна“, прогнозира Шеслер.

С течение на времето украинската пропаганда ще загуби влиянието си върху жителите на Херсон, смята депутатът от Държавната дума Васерман. „Ако пропагандата е в противоречие с това, което хората изпитват от първа ръка, тогава те спират да обръщат внимание на пропагандата. В Херсонска област ще бъде същото. Там постепенно ще се възстанови икономическото благополучие, а жителите на региона сами ще го възстановят. В крайна сметка те отново ще имат възможност за икономическо взаимодействие с цяла огромна Русия, а не само с нейната югозападна част, която се нарича Украйна“, каза депутатът.

Превод: В. Сергеев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.