Как талибаните се оказаха с най-модерната бойна техника

Как талибаните се оказаха с най-модерната бойна техника
27-08-2021г.
25
Гост-автор
Талибаните - армия от брадясали ислямисти по пижами и чехли, с разбирания за света и изобщо хората (особено жените) останали някъде преди десетки векове, която не е тайна, че използваше наред с останалото и 100 годишни британски (Лий Айнфилд) и руски (Мозин-Нагант) пушки, облепени с изолирбанд, изведнъж (буквално изведнъж), се оказаха с по-модерна бойна техника като оръжия, военнотранспортна техника и дори авиация, спрямо българската натовска армия ....
И хем много по-модерна, хем десетки и стотици пъти повече като количество.
Преди над 10 години САЩ ни дари 50 хамъра втора ръка.
От тях колко са в движение днес?
Щото талибаните плениха ХИЛЯДИ, директно от производителя ...
СЛед 2003г, САЩ са предоставили на афганистанската армия минимум 600 хиляди единици стрелково оръжие - автомати М16 и М4 и други типове.
76 ХИЛЯДИ МАШИНИ (хамъри, камиони, бронетранспортьори и т.н. - без танкове)
Десетки хиляди комплекти за нощно виждане.
СТОТИЦИ ХИЛЯДИ радиа и друго комуникационно оборудване.
(и тва е според доклад на американския Government Accountability Office за 2017, отпреди 4 години)
След това са им доставени още почти 5000 хамъра.
И МНОГО, ама МНОГО патрони и снаряди и гранати за всичкото оръжие.
Отделно още преди да се започне процедурата по евакуацията на американските военни, пардон, на изтеглянето им, през цялата операция там е съобщавано, че изчезват цели сандъци с оръжия.
Тук един сандък с М-4ки, там няколко сандъка с патрони ...
Включително оборудване за специалните части (което е по-добро от стандартните за морската пехота и другите)
Единственото хубаво на попадането на американска техника в ръцете на талибаните е, че за разлика от съветското оръжие, американската техника си иска сериозна поддръжка.
Иначе се разкапва.
И след известно време талибаните няма да могат да се възползват от всичката тази техника (естествено това важи предимно за машините и електронно оборудване - автоматите, гранатометите и т.н. ще си работят и при следващата инвазия срещу Афганистан, от когото е там на ред)
Естествено, че сред тях все ще се намерят техници, които да канибализират част от техниката и да ремонтират другата част. Все пак имат десетки хиляди машини.
И не, изобщо не е проблем и никой дори не очаква, че талибаните ще подкарат Блекхоуците и другите въздушни машини (най-много да се пробват да вдигнат някоя машина и да я разбият)
Няма да могат. Дори афганистанската армия не е можела да си ги поддържа и се е разчитало именно на външните фирми-доставчици на чаркове, сервизи и т.н.
Проблема е, че става дума за нова техника, която е отишла на вятъра (наскоро са им докарали няколко чисто нови Блекхоука примерно).
Дадени са едни много милиони за техника, която така или иначе няма да се използва повече - най-вероятно е САЩ ВСЕ ПАК да извършат въздушни удари по складовете (почти невъзможно, , но е по-вероятно от това САЩ да си ги приберат, ремонтират и използват)
Освен всичкото това оборудване (и това е което се казва официално, винаги има неща които минават под радара така да се каже), САЩ са изпращали буквално палети с пачки по стотачки за разплащане с местните warlords. "Сиреч" - да ги подкупват, че да си кротуват.
Ей на това се крепеше относителния мир в Афганистан, след като САЩ им направиха правителство - на ПОДКУПИ, на данък Спокойствие.
(същото важи и за Ирак)
A не на това, че САЩ и тренираните от тях афганистански военни, са държали талибаните едва ли не уплашени от страх в пещерите.
Не е никаква тайна, че има изчезнали МИЛИАРДИ, за които не се знае за какво са раздадени, след като са свалени палетите от транспортните самолети.
Не е никаква тайна и това за плащането на местните мутри (така да ги наречем).
Просто не е удобна тема за раздухване в западната преса.
А на нас САЩ не ни дадоха дори един танкер с нефт от Ирак за награда. Е, поне ни включваха там в едни списъци с верни приятели и съюзници (нищо, че всичките ни военни сили в Ирак и Афганистан имаха бойния капацитет на един взвод американски пехотинци от произволна американска база)
 
    Автор: Владимир Мицов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.