Как стигнахме от Форман до тоя канадски екземпляр, не знам, приятели

Как стигнахме от Форман до тоя канадски екземпляр, не знам, приятели
23-10-2023г.
0
Дахер Ламот

Почнах да гледам един епизод от новия канадски сериал "Робин Худ". 

Модерен поглед върху английската легенда за разбойника, който краде от богатите. 
Тук Робин Худ е представен като жена-активистка. Чернокожа. И бисексуална. Ръководи банда от рапъри, които крадат собствености от бели нещастници. Всички лоши образи са бели, а всички "позитивни" са чернокожи. 

Тъкмо си мислех, че е някаква гениална гавра с нарочно сложена отвратителна музика, когато проверих от любопитство в мрежата, и прочетох, че е спонсориран с канадски държавни пари, чрез фондация за културно наследство... Пролях сълза. Трюдо сигурно ще го нарече шедьовър.
Оценките са потресаващи. Режисьорът, който е с някакво интерактивно име, се оплаквал, че хората му слагат ниски оценки, защото били масово хомофоби и расисти. 

Стана ми смешно, щото уж сериалът иска да се пребори с расизма и стереотипите, а представя чернокожите като ... крадци.

А едно време се правеха филми като "Полет над кукувиче гнездо", което е лично излеяние на Милош Форман. Роден в бивша Чехословакия, родителите му загиват в концлагер. Спасен, отгледан от чичовци и лели, по-късно научава, че биологичният му баща е друг. Бяга в САЩ от цензурата около събитията през Пражката пролет, след като му забраняват филм. После в САЩ имиграционните служби едва не спират работата му, след оплаквания от негови колеги там. С подкрепа на други творци се появява "Полет над кукувиче гнездо". Лична изповед, показваща свободата на индивида да мисли свободно и твори, срещу опресивни системи и тоталитарни комплексари.

Как стигнахме от Форман до тоя канадски екземпляр, не знам, приятели. Но дори в културно отношение всичко смърди вече.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.