Как Сорос се "настани"в България през 90-те години

Как Сорос се
18-08-2021г.
3291
Гост-автор
През февруари 1990 г. спонсорът и създателят на верига от фондации Джордж Сорос пристига в София и набира своя състав за управителен съвет. Българската фондация "Отворено общество" официално стартира през април същата година. Пак тогава през 1990-а Сорос се споразумява с премиера Андрей Луканов да се издаде специално министерско постановление за фондацията – №76 от 20 юли, с което тя се освобождава от данъци, мита, такси и отчисления в полза на бюджета, средствата дарени на "Отворено общество" също се освобождават от данъци. Министерството на финансите пък се задължава периодично да внася в левовата сметка на фондацията като участие на държавния бюджет суми, равни на дарените валутни средства по обменния курс на БНБ в съотношение 1:10.
Сорос действа хитро, когато селектира хората в управителния съвет на българското "Отворено общество", и които ще провеждат политиката му. Грубо казано, те са все от активистите на СДС. И което е още по-странно – Сорос се доверява на бивши членове на комунистическата партия, а не на безпартийните българи. Такива се повечето членове на УС – Георги Прохаски, Деян Кюранов, Стефан Тафров, Димитър Луджев, Блага Димитрова, Любен Беров, Васил Гоцев, Богдан Богданов… Програмен директор за няколко месеца е Румен Воденичаров, който бързо се усеща за какво става дума и сам напуска фондацията. Днес той е един от най-върлите й критици. В онези години излиза, че Сорос е имал повече вяра на ренегатите, отколкото на безпартийните. Интересни факти са, че Тафров и Богданов са изпратени посланици в ключови за България места – Рим и Атина. Въпреки тези постове, те остават в ръководството на фондацията. Огнян Пишев, който е роднина на Прохаски, е изпратен посланик в САЩ. Ето как той влияе на българската външна политика.
Купени са 100 български интелектуалци, които получават възможността за допълнителни възнаграждения и да изучат роднините си в САЩ, да ходят на сбирки на разни пен-клубове, конгреси, симпозиуми в чужбина. Сорос започва да спонсорира издаване на книги на определени творци. Сред тях попада Йордан Радичков, който буквално е подведен. Писателят става и член на УС на фондацията – целта е да не може да каже нищо лошо за "Отворено общество".
За първите пет години фондацията създава Американския университет в Благоевград, Нов български университет, отпуска 2058 стипендии за студенти и аспиранти. Сред първите студенти е Емил Кошлуков. Местата за глашатаи на глобализма и либералната демокрация са определени и никой от тези, които са на евроясла, не рови из кофите. Дори повече – те са елитът. Сред тях са Иван Кръстев и цялата дружина като него – Евгений Дайнов, Огнян Минчев, Асен Агов, Петко Георгиев, Красимир Кънев, Бойко Станкушев, Антонина Желязкова, покойният вече Петко Бочаров – списък дълъг и предизвикващ ботевски чувства.
От почти 30 години те ни облъчват с едни и същи клишета, громят комунизма, който дори не е идвал, а при всяко правителство мутират като вируси, но остават праволинейни – русофоби и глобалисти.
 
   Автор: Огнян Алексиев
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.