Как Джо Байдън уреждаше роднините си

Как Джо Байдън уреждаше роднините си
09-11-2020г.
109
Гост-автор
Как Джо Байдън уреждаше роднините си

Джо Байдън със сина си Хънтър и внучката си Финеган по време на официално посещение в Пекин, 5 декември 2013 г. Снимка: POOL/AFP

 

Елен Висиер, кореспондент на “Поан” във Вашингтон

Няколко месеца след избирането на Джо Байдън в Сената през 1972 г. по-малкият му брат Джеймс решава да отвори нощния клуб Seasons Change със свой съдружник в Делауеър. Банките се оказват изненадващо сговорчиви: 23-годишният млад човек получава няколко заема, въпреки че няма никакъв опит и има само 10 хил. долара в джоба си. Но дискотеката върви зле и Джеймс се затруднява с връщането на заема.

Джо Байдън, който е член на банковата комисия в Сената, се ядосва на банката. “Това, което бих искал да знам, е как отговарящият за кредитите е оставил нещата да стигнат дотук”, заявява той. През 1975 г. той звъни на шефа на “Фармърс Банк”, за да се оплаче от методите му. Един от служителите ѝ, казва той, тормози Джеймс, като му повтаря, че ако не плати, това ще се отрази зле на брат му. Въпреки неуспехите си, Джеймс Байдън и съдружникът му получават нов заем от 500 хил. долара от друга банка, за да разширят Seasons Change. Две години по-късно, Джеймс, който не е в състояние да плати на кредиторите си, напуска компанията. Зад себе си оставя дългове и аромат на скандал, въпреки че няма доказателства, че Джо Байдън е използвал влиянието си, за да помогне на по-малкия си брат.

Семейно издигане

Де да беше само Джеймс! От четиридесет години насам семейство Байдън се оказва голямо бреме. Несъмнено защото Джо, католик от ирландски произход, е много привързан към него и често го забърква в политическия си възход. Когато се кандидатира за първи път на 29-годишна възраст за сенаторско място, сестра му Валери поема ръководството на кампанията, Джеймс отговаря за набирането на средства, другият брат, Франк, се грижи за организацията на място, зет му управлява бюджета… Валери ще продължи да ръководи предизборните му кампании за Сената и за двете му кандидатури за президентските избори през 1988 и 2008 г. Възползвайки се от контактите си, за да получава платени конференции и работа, по-специално при политически консултант, свързан с брат ѝ. В края на мандата на Барак Обама тя бе назначена за заместник-представител в ООН. Според доклад на “Граждани за отговорност и етика” (Citizens for Responsibility and Ethics) Джо Байдън е един от петимата сенатори, които са плащали най-много пари за заплати или хонорари на членове на семейството си между 2001 и 2006 г.

Докато продължава политическата си кариера във Вашингтон, двамата му братя използват името и връзките му, за да започнат бизнес със спорен успех. Може би защото имат досадния навик да избират съмнителни съдружници, повечето от които ще имат проблеми с правосъдието. Джеймс например купи през 2006 г. с племенника си Хънтър хедж фонд, наречен Paradigm Global Advisors. “Имаме инвеститори, пълни с пари, които чакат на опашка в своя 747 и са готови да вложат пари в този фонд”, хвали се той пред служителите, според признанията на един от тях пред сп. “Политико”. По онова време сенаторът се готви да стартира президентската си кампания и фондът изглежда е начин, поне за Джеймс, да събира дарения от богати чужденци, които нямат право законно да финансират кандидат. Колко са привлечени? Мистерия.

Името Байдън е “феноменален коз”

В замяна на това, Paradigm се оказва замесена във всякакви мътни афери, преди да затвори врати през 2010 г. Джеймс веднага е нает от строителна фирма.  Той нищо не разбира от това, но няколко месеца по-късно компанията сключва договор за 1,5 млрд. долара за построяването на 100 хил. жилища в Ирак. По това време брат му отговаря за иракската политика в Белия дом.

В същото време Франк, най-младият от братята, лобира пред общинските власти във Флорида да разрешат на клиента му, Mavericks in Education, да открие частни училища. За пет години той ще прибере стотици хиляди долари от тази компания, която е обект на разследване за измамническо управление. Името на Джо е “феноменален коз”, твърди в едно интервю Франк Байдън. “Автоматично ме приемат или поне изслушват какво имам да кажа”.

Хънтър, черната овца

Истинската черна овца в семейството си остава Хънтър. През 1996 г., след факултета, най-малкият син на Джо Байдън е нает като адвокат от MBNA, финансова компания, голям дарител на средства на баща му. След това той работи в лобистка кантора, като същевременно продължава да получава хонорари като консултант на MBNA. По онова време Джо Байдън продкрепя спорен законопроект, който облагодетелства кредиторитите, сред които MBNA, чрез затягане на условията за личен фалит. Хънтър ще получава възнаграждение до 2005 г., когато законът е окончателно гласуван.

През 2009 г., точно след номинацията на Джо Байдън за вицепрезидент, Хънтър открива консултантска фирма и се свързва с Джонатан Ли, шеф на китайтски инвестиционен фонд. През 2013 г. Хънтър Байдън придружава баща си по време на официално пътуване в Китай и му представя Ли. Явно има какво да се разкаже, въпреки че вицепрезидентът никога не е бил обвиняван в търговия с влияние.

 

 

Януари 2009 г., Джо Байдън със синовете си Хънтър (вляво) и Бо, починал през 2015 г. Снимка: Getty/АFP

Самият Хънтър е фабрика за скандали. Пристрастен е към кокаина и алкохола; жена му, по време на бурния им развод, го обвинява в “екстравагантни” разходи за наркотици, алкохол, проститутки, стриптийз барове… Веднага след това става ясно, че той си има нова приятелка: собствената му снаха, чийто съпруг (и брат на Хънтър) е починал две години по-рано! Двойката не трае дълго. Междувременно го съди друга млада жена, чието дете той отказва да признае. После той се жени за южноафриканска режисьорка, шест дни, след като се е запознал с нея, с която им се роди дете неотдавна.

 

Украинският снаряд

Нищо чудно, че му трябват пари. През 2014 г. “Бурисма холдинг”, украинска газова компания с мътни финанси, има нужда да изчисти името си. Тя кани Хънтър Байдън за член на управителния си съвет. Това мирише много силно на конфликт на интереси - баща му отговаря за Украйна в администрацията на Обама -, но той се съгласява и в продължение на пет години получава до 50 хил. долара на месец. Републиканците, начело с Доналд Тръмп, ясно заявяват, че Джо Байдън е работил за уволнението на украинския главен прокурор, за да попречи на разследването за корупция на “Бурисма” и така да защити сина си. Което никога не е доказано. Европейските правителства също искаха напускането на тази корумпирана фигура. Въпреки всички усилия на Доналд Тръмп (които доведоха до процедурата на импийчмънт срещу него), нищо не доказва, че е имало търговия с влияние или че Хънтър е действал незаконно. Джо Байдън не спря да повтаря, че не е знаел за делата на сина си. Но украинската каша предизвиква бъркотия и Хънтър ще признае в едно интервю, че “му е липсвал акъл”.

Защо Джо Байдън не е обуздал дейността на сина си?

“Начинът, по който Хънтър използва близостта си до властта и своето име е проблематична”, смята Робърт Магуайър от “Граждани за отговорност и етика” (Citizens for Responsibility and Ethics). Това обаче е “без сравнение” с машинациите на семейство Тръмп, добавя той. Президентът забогатява от упражняването на длъжността си със своите хотели, назначи дъщеря си и зет си в Белия дом, синовете му продължават да развиват проекти за недвижими имоти навсякъде по света…

Което не му пречи да атакува с удивителен цинизъм поведението на Хънтър Байдън. През последните седмици президентът Тръмп отново се опита да дискредитира своя противник, опирайки се на документи от бивш съдружник на Хънтър и Джеймс за проект за съвместно предприятие с китайски партньор през 2017 г., т.е. след напускането на Джо Байдън на вицепрезидентския пост. Отново нищо в тези постове не доказва, че Байдън е бил замесен или се е обогатил от този проект. Рудолф Джулиани, адвокат на президента, също се е сдобил с компютър, който Хънтър Байдън дал за поправка в магазин в Уилмингтън и който съдържал доказателства, че баща му се е срещал с представител на “Бурисма”. Собственикът на магазина, явен тръмпист, дал компютъра на ФБР и скоро след това Джулиани получил копие от хард диска. Дали историята е истинска? Какво точно има на този компютър? Никой не знае. 

“Но можете да контролирате какво правят вашият брат или децата ви. Видяхме го в миналото с президентите от големи фамилии, като Кенеди, Буш…”, отбелязва Ричард Пейнтър, който отговаряше за етичните въпроси в администрацията на Буш. “Ако бъде избран, Джо Байдън трябва да се ангажира твърдо да издигне истинска стена около семейството си. Междувременно Хънтър напусна бизнеса и се зае… с рисуване. Терапевтична дейност, доверява той пред “Ню Йорк Таймс”, която му помага да запази “здравия си разум”. 

 

Мелиса Коен, Хънтър Байдън, синът му и главата на фамилията - новоизбраният президент Джо Байдън по време на митинга, на който той обяви победата си.

 

Заглавието е на "Гласове"

Превод от френски: Галя Дачкова, Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.