Как днес Запада воюва с руската култура и всичко руско

Как днес Запада воюва с руската култура и всичко руско
11-04-2022г.
84
Гост-автор
На въпроса за това как днес Западът воюва с руската култура и всичко руско.
По времето на Великата Отечествена война от нито една съветска бибилиотека не беше иззет Гьоте. И нито един оркестър не изключи Вагнер от репертоара си. И днес Русия също не се отказва нито от Тарас Шевченко, нито от Леся Украинка.
Никой не отменя Твен или Драйзер. На никого не му хрумва да изхвърли О'Хенри от библиотеките. Никой никога няма да отмени Уилям Шекспир или Оскар Уайлд, независимо че и двамата са англичани, а единият все пак е хомосексуалист.
Обичахме, обичаме и ще обичаме. Скъпи са ни не заради тяхната националност, сексуална ориентация или отношение към робството. А защото те са повече от англичани или американци, повече от привърженици на някакви политически възгледи. Те са достояние на света. И наше също. Приемайки образците на световната култура, ние не обедняваме своята, а я обогатяваме. Отменяйки Достоевски или Чайковски, Западът нищо не отнема от Русия, а само от себе си. Защото става дума за световно наследство, в което са внесли своя принос и англичани, и руснаци, и представители на много други страни. На Толстой или Булгаков им е все едно как се отнасят към тях на Запад. Те не могат да бъдат смалени или унизени.
Защото безсмъртните не се интересуват от политически дрязги. Вие не отменяте тях, вие отменяте част от една велика култура в себе си. А Русия никога няма да се откаже нито от Шели, нито от Вийон, нито от Селинджър. Ние не сме идиоти.
Юнна Мориц
 
    Автор: Мария Рускова, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.