Как да използваме антигенните тестове във времето на Омикрон

Как да използваме антигенните тестове във времето на Омикрон
11-01-2022г.
282
Гост-автор

По време на шестата вълна на коронавирусна инфекция антигенните тестове се превърнаха в основния начин, по който се установява инфекцията при пациенти. При една ненатоварена здравна система, отделните регионални власти в Испания препоръчват да се правят бързи тестове, които могат да бъдат закупени от аптеките, и при положителен резултат, гражданите следва да се самоизолират. Достоверността на резултатите с този вид тестване не така висока, колкото с ПСР тестовете, но антигенните тестове имат няколко предимства: по-бързо излиза резултатът; по-евтини са; могат да се правят в домашни условия, и, поне до появата на варианта Омикрон, показваха достатъчна чувствителност, когато се правят в дните на най-висок вирусен товар при пациентите. Това са и дните, в които заразения има най-голяма вероятност да предаде инфекцията на други лица.

На самите тестове (подобно на тези за бременност) има две ленти (чертички). Първата, намираща се пред буквата С е контролна. А втората – пред буквата Т показва дали е открит вирусен товар от нашата проба. Ако тази втора лента (чертичка) се появи пред буквата Т, то тестът е положителен за наличие на коронавирус.

На практика, отрицателния резултат от антигенния тест не означава непременно, че не сте инфектирани. Положителните резултати от този вид тестове се считат за достатъчно достоверни, докато отрицателният резултат може да се дължи на ниския вирусен товар, а не непременно на липсата на инфекция. Това е т. нар. фалшиво отрицателен резултат, който се получава, ако тестът е направен прекалено рано (преди ден 3) или прекалено късно (след ден 8) от инфектирането.

В първите и в последните дни на инфекцията с коронавирус, вирусния товар е нисък и тестът може да не отчете наличието на вируса в тялото ни. Негативният резултат от теста не е гаранция, че не сме заразени. Кривата на покачването на вирусния товар в тялото е оцветена в лилаво. Той се покачва от третия ден на зараза, въпреки че симптоми могат да се появят и в предходните дни. Илюстрация: Ел Паис

Новото при варианта Омикрон е, че заразените могат да развият симптоми, и въпреки това антигенният тест да даде отрицателен резултат. Това стана ясно след един случай на масово заразяване в Норвегия след фирмено парти на служители, при което заразените са развили признаци на инфекция с причинител варианта Омикрон (кашлица, болки в гърлото, треска) между 3 и 4 дни след контакта си със заразен техен колега. Епидемиологът доц. д-р Майкъл Мина подчертава, че „Връзката между появата на симптомите и повишаването на вирусния товар е променена.” Това може да се дължи да две причини: на измененията при варианта Омикрон или на това, че този вариант заразява много преболедували хора повторно и имунната система на организма реагира по различен начин.

Ако подозирате, че сте заразени с вируса, е препоръчително да направите повече от един бърз антигенен тест, тъй като е възможно в първите дни на заразата и/или развитието на симптомите, тестът да не отчете наличието на вирус поради ниския вирусен товар до третия ден от появата на симптоми. След третия ден, достоверността на антигенните тестове е значително по-висока.

Ако имате симптоми и въпреки това, при направата на антигенен тест има отрицателен резултат, трябва да бъдете изключително предпазливи към околните. Има вероятност да сте се заразили с вируса и на свой ред вие също да го разпространите. Към такъв извод ни водят резултатите от едно не особено голямо по размерите си предварително проучване.

Картина на положителен тест с бледа втора черта (горе вляво). Резултатът е положителен, което значи, че сте заразен със SARS Cov-2, най-вероятно с варианта Омикрон. Колкото по-бледа е втората лента (черта), толкова по-малък брой антигени са засечени. Това означава, че сте в първите или в последните дни на протичане на инфекцията. Колкото повече вирусен товар бъде засечен при теста, толкова по-плътен ще бъде цветът на втората линия (чертичка). Обикновено, ако тестът е направен в първите или последните дни на протичане на инфекцията, то втората линия ще бъде по-бледа. А, ако тестът е направен между 4-ми и 7-ми ден, то би следвало втората линия да е с по-наситен цвят. Илюстрация: Ел Паис

То показва, че „в по-голямата част от случаите, инфектираните с варианта Омикрон дават положителна проба при направен бърз антигенен тест, едва няколко дни след като са вече носители на вируса.” Поради тези данни е препоръчително да бъдете предпазливи, както съветва и доц. д-р Мина: „Ако развиете симптоми и тестът ви е отрицателен, трябва да бъдете много, много предпазливи. Най-добре е да се изолирате и при възможност да направите повторен тест на другия ден”.

Изображение на позитивен тест с по-тъмна втора линия (чертичка). Тестът е положителен и вие сте заразен. Силно наситения цвят на линията предполага, че сте в дните от заразата с най-много вирусен товар. Това е и периода, в който най-лесно може да предадете инфекцията и на други хора. Илюстрация: Ел Паис

Медицинският протокол в България гласи, че при позитивен резултат подлежите на 10 дневна карантина.
В кралство Испания, процедурата е по-различна. Проявилите симптоми са длъжни да се самоизолират за период от 7 дни. За същия период биват карантинирани хората, на които бързия антигенен тест е дал положителен резултат, дори и да прекарват инфекцията безсимптомно, независимо дали втората лента е по-плътна или по-бледа.

Ако и след периода на карантина симптомите ви не отшумяват, или по време на карантина се влошите (поява на треска, затруднение в дишането) трябва да се свържете с лекар.

 

По „Ел Паис„,

превод Цветомир Милошов, Мартина Новакова

 Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.