Изоставеният свят

Изоставеният свят
26-07-2021г.
80
Гост-автор
Здравей, Боре!
В предишното писмо ти писах за изоставената ни държава, но се оказа, че целият свят отива на кестерме. Знаеш ли, онзи ден с Мима гледахме телевизия. Помниш жена ми Мария, нали? Ти много харесваше пълнените ѝ чушки, и аз ги харесвам, но след петдесет години рецептата започна да ми омръзва. Един ден много ми се дояде шкембе-чорба, като онази, дето я сервираха в скара-бирата на „Стамболийски“ преди много години. С много чесън, и изпива поне две бири!
Милата ми Мима! Винаги ми е угаждала, и сега се постара. Отиде още следващия ден до пазара, но шкембе не намерила никъде. Имало елда, рукола и кето. Попитах я какво е това кето, но и тя не разбрала добре. Момчето в магазина ѝ казало, че това е ново и здравословно, и че всички го ядат за дълъг живот. Тя му споменала, че вече е на 83 години без никога да е опитвала рукола, а онзи обиден се врътнал зад щанда. Много е нахакано новото поколение, да знаеш! Мисли, че то е измислило света и хич не подбира опит от старите като нас.
Прощавай, Боре, отплеснах се! Та онзи ден седнахме с Мимето да погледаме телевизия. Даваха исторически филм – любима тема и за двама ни. Разменям аз чифтовете очила, бърша ги, но Орфей все ми изглежда някак си по-тъмен. Тамън се подготвих да наругая, че са ми продали фалшиви очила и дойде внукът Калоян. Онзи, дето така и не се научи да играе табла, но пък имал осми левъл в някаква игра на компютъра. Живо и здраво да е момчето, ама да не ми хвали игра, която не можеш да праснеш с юмрук, когато се ядосаш.
Момчето обясни, че очилата ми са напълно наред – просто Орфей се играе от афро-американец. Че как тъй Орфей ще се играе от негър? Нали е бил наследник на траките, а те всички са бледолики? Тихо, дядо! Тази дума – негър – повече не я ползвай! Не е политкоректно. Дори могат да те осъдят за това!
Боре, изобщо не ми е ясно защо някой ще ме съди, задето назовавам нещата с истинските им имена, но така било в новото време. После Калоян поясни, че във всеки един филм трябва да участва поне един афроамериканец и в случая тази чест се е паднала на артиста, изиграл ролята на Орфей. Но това не е всичко! Освен чернокожи, във филмите задължително трябвало да участват и транссексуални. Това били обратните, както им казвахме навремето, но новото време е забранило и тези думи. Попитах внука, защо режисьорът е задължен да наема хора, които може да не стават за артисти, а той отговори, че така никой няма да се сърди.
Чак сега разбрах, защо преди седмица другата внучка – Евдокия, се върна разплакана от училище. Тогава изучаваха „Пипи Дългото чорапче“ и аз въодушевено разказвах за патилата ѝ, и как баща ѝ е негърски крал. „Не е негърски, дядо! Негри няма!“ – така ми отвърна тя през сълзи и се скри в стаята си.
Не го разбирам това ново време, Боре! Учителите казват, че историята трябва да се пренапише. Че как ще промениш нещо, моето вече се е случило? Имало си методи за това – пише се нова история и след години всички ще вярват само на нея. В този ред на мисли си спомням разказа за дядо ти – един от малкото оцелели в Баташкото клане. Не се сърди, Боре, но според новото време дядо ти в нищо не е оцелял, просто защото такова клане не е имало. Левски е бил обикновен бунтар, а онези от кораба Радецки – хаймани търсещи авантюра и лесни жени.
Така е в новото време, Боре! Такива „обикновени“ като нас са неприемливи. Ама няма значение какво си учил и какво знаеш. Ученето и знанията вече са срамна работа. Трябва да си някакъв джендър, че да те приеме новото общество на новото време.
Хей, не реви толкова силно, Боре! Уж не исках да те натъжавам, а тук порой се изля. Хайде, друг път ще ти обяснявам какво значи джендър. Само една последна молба имам! Ти си близо до Господ, там горе на небето. Теб лесно ще те чуе. Аз крещях от тук, но не ми отговори. Явно заради далечното разстояние не ме е чул. Моля те, питай го какво мисли за всичко това, дето става сега по света. Господ е мъдър, и ако го е позволил, значи е правилно. Просто искам да знам.
Боре! Каква е тази градушка!
 
    Автор: Даниел Меразчиев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.