Изолацията винаги предшества тоталитаризма - ХАНА АРЕНД

Изолацията винаги предшества тоталитаризма - ХАНА АРЕНД
24-08-2021г.
57

Също както терорът, дори в своята предтотална, само тиранична форма, разрушава всички взаимоотношения между хората, така и склонността към идеологически идеи разрушава всички връзки с реалността.

Подготовката за терор е успяла, когато хората загубят контакт, както със своите ближни, така и с реалността около тях. Това е така, защото когато загубят правото да общуват, хората губят способността за обмяна както на опит, преживявания, така и на мисъл.

Идеалният инструмент на едно тоталитарно управление не е убеденият нацист или убеденият комунист, а хората, за които разграничението между факти и измислици и разграничението между истинско и фалшиво вече не 

съществува.

Терорът може да владее единствено и само над хора, които са изолирани един от друг.

Следователно, една от основните грижи на всяко тиранично правителство е да си осигури такава изолация.

Изолацията е началото на терора; със сигурност е най-плодородната му почва; и винаги е неговият резултат.

Изолацията винаги предшества тоталитаризма. Нейният отличителен белег е безсилието, доколкото силата същестува само когато хората действат заедно. Изолираните хора са безсилни по дефиниция.

Изолиран, човек остава в контакт със света само като предмет;  когато най-елементарната форма на човешката съзидателност – способността да допринесе с нещо свое към останалия свят, е унищожена, изолацията става напълно непоносима… Изолацията тогава се превръща в самота.

Докато изолацията се отнася само до политическата сфера на живота, самотата се отнася до човешкия живот като цяло.

Тоталитарното управление, подобно на всички тирании, със сигурност не би могло да съществува, без да унищожи обществената сфера на живота, тоест без да унищожи, изолирайки хората, техните политически възможности и граждански права.

Но тоталитарното господство като форма на управление не се задоволява с тази изолация и разрушава и личния живот на хората.

Тоталитаризмът се основава на самотата, на усещането, че не принадлежиш към света изобщо, което е сред най-радикалните и отчайващи за човека преживявания.

Така тоталитаризмът е открил средство за доминиране и тероризиране на човешките същества отвътре.

   Автор: Хана Аренд „Произход на тоталитаризма“, 1951г.

   Източник: chitilishte.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.