Изявление на българи в чужбина по повод блокирането на дистанционното гласуване

Изявление на българи в чужбина по повод блокирането на дистанционното гласуване
22-04-2021г.
5
Лентата
Изявление на българи в чужбина по повод блокирането на дистанционното гласуване в правната комисия на Народното Събрание от партиите ГЕРБ, БСП и ДПС на 21-ви април 2021г.
Обръщаме се към народните представители от ГЕРБ, ДПС и БСП, които блокираха това предложение за изменение на Изборния кодекс:
Уважаеми дами и господа,
Независимо от политическата Ви принадлежност и партийната дисциплина, Вие сте преди всичко избраници, които имат привилегията в този момент да представляват целия ни народ. Като такива, от Вас очакваме да защитите конституционното право на глас на всички български граждани - както на тези в страната, така и на тези в чужбина. Право, което е неотменно и за съжаление, беше нееднократно отказвано на стотици хиляди българи в чужбина през годините. Ваш дълг е да поправите това.
Нека споделим с Вас пресния спомен от последните парламентарни избори в чужбина, които бяха едно изпитание в това отношение. Дори и без извънредните условия на пандемия, организацията на изборните секции в чужбина бива изнасяна на плещите на хиляди доброволци, които полагат неимоверни усилия да изпълнят сложния, аналогово-хартиен процес, изпъстрен с многобройни подписи, печати и абсурдни за 21-ви век излишно усложнени правила и практики. Всички ние, участници в това упражнение, си обещахме да направим всичко възможно този абсурд да не се повтаря - нито в близко, нито в далечно бъдеще. Снимките на километричните опашки пред много от секциите биха трогнали и най-закоравялото, непатриотично сърце. Вярваме, че Вашето не е такова.
Да се организират избори в чужбина е неимоверно сложно. Извън България не са предвидени постоянни списъци на гласуващите. Всеки един избирател се регистрира всеки път наново. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са трудни, инфактните ситуации в деня на изборите - неизбежни.
И все пак ние, гласувалите в тези екстремни условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи в чужбина, за които разстоянията до най-близката секция се оказаха непосилни.
Дистанционно гласуване по пощата има от десетилетия и даже столетия в повечето от страните, в които живеем. Изтъкването на аргумента, че някога, някъде този процес не е успял, е несъстоятелно. Всеки, който няма доверие на българските пощи, може да отиде да гласува в секцията си, защото в България хората ще имат избор. Ние в чужбина обаче нямаме този лукс, на много отдалечени места дистанционното гласуване е ЕДИНСТВЕНАТА възможност. При това, ние нямаме проблем с доверието в местните пощенски услуги за изпращане на гласа ни до съответното консулство.
Можем да продължаваме да оборваме изказаните в правната комисия аргументи, но не това е целта. Всички технически проблеми по едно дистанционно гласуване по пощата, както и организацията на самия процес имат вече добре тествани решения в други страни. Стига да има желание, има и начин.
Българите в чужбина не са по-малко българи и привличането им като участници в демократичния процес у нас е една печеливша политика в дългосрочен план.
Призоваваме Ви да мислите като държавници - осигурете правото на глас на всеки български гражданин, както е предвидено в Конституцията ни!
Група активни българи в чужбина

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.