Изборите в България: първи коментари от чуждите медии

Изборите в България: първи коментари от чуждите медии
13-07-2021г.
55
Гост-автор

"Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС." Ето първите коментари на чуждите медии за предсрочните избори в България

"Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС. Въпреки обвиненията в корупция, партията на Борисов победи на последното гласуване през април. Но се провали в опита да сформира правителство", припомня "Ройтерс". Агенция ДПА също констатира, че партията на Борисов се намира в политическа изолация и добавя, че новото движение на шоумена Слави Трифонов все още не принадлежи към никоя формация в Европарламента.

За ГЕРБ и корупцията

В същия контекст репортерката на германската обществено-правна медия ARD Андреа Беер припомня, че ГЕРБ членува в ЕНП заедно с германските ХДС и ХСС. Тя също съобщава за тежките обвинения в корупция срещу Борисов и неговото управление и допълва: "Преходното правителство, назначено от президента Радев, разкри многобройни злоупотреби, случаи на корупция и нарушения на правителството на ГЕРБ."

По същата тема агенция "Ройтерс" коментира: "Много българи се надяват, че ще се предприемат решителни мерки срещу шуробаджанащината и подкупността. Те обвиняват Борисов, че не действа достатъчно решително срещу могъщите олигарси и че дори ги подкрепя. В същото време привържениците на 62-годишния го хвалят за модернизацията на лошата инфраструктура и за повишените заплати на държавните чиновници."

"Франс Прес" коментира, че протестите от миналата година са нанесли щети на ГЕРБ и партията не може да намери партньори за ново правителство. Агенцията не пропуска да спомене и "безпрецедентните санкции, наложени от САЩ на български олигарси, които, според критиците на Борисов, са били облагодетелствани в периода, в който той управляваше най-бедната страна в ЕС".

Международните медии информират, че в момента резултатът от изборите е на кантар между ГЕРБ-СДС и ИТН, а преговорите за съставяне на ново правителство ще бъдат дълги и трудни. "Зюддойче Цайтунг" пише: "Но дори и след излизането на окончателните резултати ГЕРБ пак да се окаже първа политическа сила, според наблюдателите е твърде съмнително, че партията ще съумее да сформира кабинет и да смени временното правителство."

"Честни и спокойни избори"

И накрая една несъмнено добра новина. Вчерашните избори в България са били честни и спокойни, казва наблюдателят на ОССЕ Андрей Ханко, депутат от германската Лява партия, пред "Берлинер Цайтунг". Ханко споделя, че е приятно изненадан от безпроблемното протичане на гласуването.

       Автор: Александър Андреев

      Източник: DW

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.