Изборите отново са на прага. Защо да гласуваме машинно?

Изборите отново са на прага. Защо да гласуваме машинно?
03-05-2021г.
49
Гост-автор
Изборите отново са на прага. Защо да гласуваме машинно?
Щом можете в Кауфланд да откриете на теглилката плодовете и да ги претеглите, значи няма пречка да гласувате машинно. Не се иска много акъл. 
Та, ето причините:
1. В края на изборния ден машината изважда готов протокол, в който няма грешки. За целта е нужен елементарен надежден софтуер. Отпада сложното дълго броене на гласове за партии и преференции. Няма и недействителни гласове. Този протокол може да се разпечата в 2 екземпляра: един за компютърно въвеждане и един за последващ контрол на въведената информация.
2. Много бързо този верен протокол се предава за компютърна обработка (забавянето се получава при коригиране на грешните протоколи, те са около 80%!). Изчезват всички напрежения при предаване на протоколи и чували.
3. Изчезва проблемът с мъртвите души. Не е възможно мъртва душа да гласува машинно. Няма нужда и от активна регистрация, с която се цели да се изчистят избирателните списъци. По принцип в избирателните списъци са включени всички български граждани, които имат лични карти. Всички те имат право на глас. Изчистването на избирателните списъци е недомислено начинание и не е там проблемът.
4. Няма смисъл от въвеждане на видео наблюдение при броенето на бюлетини, тъй като няма броене.
5. Силно се ограничават купените гласове. Не е възможно брокерите на купени гласове да контролират тези гласове.
6. Изисква се минимална степен на грамотност при работа с машината. Машината за гласуване не е по-сложна от машините за претегляне на плодове и зеленчуци в търговските вериги. Машината за гласуване ще ограничи гласове от маргинални общности. Все пак грамотните избиратели трябва да определят бъдещето на България. Изчезва недомисленото начинание за въвеждане на образователен ценз.
7. Не са възможни хакерски атаки, тъй като машините нямат връзка с интернет.
8. С оглед на подсигуряване на изборите са нужни определен брой резервни машини, които да подсигуряват определен брой секции. Такова планиране лесно може да се направи.
9. Машините трябва да се купят от държавата, а не да се наемат! Съхраняването и поддръжката също се прави от държавата.
10. Не е възможно да се разнасят машини в чужбина. В тази връзка гласуването от чужбина трябва да стане електронно с ПИК. Регистрацията на ПИК е форма за активна регистрация от чужбина. За намаляване на риска от хакерство отчитането на гласовете от чужбина трябва да се раздели на определен брой сървъри. Има мощни IT фирми, които могат да подсигурят надеждно гласуване от чужбина.
11. Възможно е ползване на хартиени бюлетини в малки отдалечени секции или в болнични заведения.
 
    Автор: Радка Дойчинова, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.