Избягалият приватизатор Чубайс. Възможен ли е дворцов преврат в Русия

Избягалият приватизатор Чубайс. Възможен ли е дворцов преврат в Русия
25-03-2022г.
82
Гост-автор

Историята с уволнението на Анатолий Чубайс от поста специален представител на президента и заминаването му от Русия е наистина интересна. От десетилетия Чубайс е сред руските висши ръководители и изиграва важна роля за появата на политическия Олимп на самия Путин и за възхода на неговия режим.

И колко символично е, че един месец след началото на войната той, без да обяви нищо предварително, се оттегли от поста си и напусна Русия по пътя, по който много други поеха преди него и ще поемат след него – през Истанбул, с редовен полет.

Като се има предвид миналото на Анатолий Борисович, е голямо изкушението да се говори за разцепление в елита. Още повече че самият той е част от елита в широкия смисъл на думата, т.е. принадлежи към категорията на влиятелните и богати граждани на Русия. Но дали Чубайс е част от елита в тесния смисъл на думата, т.е. част от групата, която наистина управлява Русия и може да влияе на външната и вътрешната ѝ политика? Тук нещата не са толкова прости.

Кой е част от управляващия елит?

Русия се управлява от Путин и хората, които го заобикалят, и то буквално – тези няколко души, с които той постоянно общува в положение на непрекъсната строга изолация.

Ще разберем състава на тази група едва след събитията. И може да се окаже, че ще бъдем много изненадани от актуалния списък на хората, които през март 2022 г. са в най-близкото обкръжение на президента.

Но е абсолютно сигурно, че Анатолий Чубайс няма да попадне в този списък. В него няма да присъстват и повечето от санкционираните олигарси. Михаил Фридман казва това в известното си интервю в Лондон: „Ако някой си мисли, че мога да отида при Путин и да му кажа нещо, това е съвсем напразно.“

Изглежда, че Фридман е прав за това. Идеята, че санкциите срещу олигарсите могат да доведат до свалянето на Путин или поне до промяна на политическия курс, се зароди в друга епоха – преди месеците на изолация на Путин, когато той все още поддържаше редовни контакти с голяма група лица. В онези дни Чубайс може би е имал достъп до Путин, поне от време на време, заради старите времена и с правото да говори по малък кръг от теми.

Но тези дни отминаха. Ако Путин общува с някого извън тесния си кръг, то е от голямо разстояние и в режим на монолог. В новата реалност никой не смее да му се противопостави, камо ли да направи опит да го принуди да промени политическия и военния си курс.

Защо Чубайс замина?

Олигарсите изобщо не са за съжаление, те сега страдат от санкции за това, че през всичките тези години не направиха нищо, за да се отърват от Путин, и едва ли изобщо са мислили за това – имаше твърде много пари и възможности да се спечелят.

Не е за съжаление и Чубайс, защото през годините на путинизма той стана известен единствено с лицемерието си и с баснословното разграбване на „Роснано“ – корпорация, създадена специално за него, а сред резултатите от дейността ѝ няма нищо друго освен загуби.

Между другото, съвсем не е сигурно, че Чубайс е напуснал Русия съвсем. Съществува версия, че той просто е придружавал съпругата си, която подписа антивоенно писмо и предвид съвременните руски обичаи има всички основания да се чувства неудобно. Може би двойката сановници просто е решила да изкара смутните времена в чужбина с разрешението на шефовете си, а след това да се върне и да живее както преди – добре нахранена, богата, в очакване на ново предложение от Путин.

Но може би Чубайс е напуснал завинаги, защо не? Той вече не е нужен на Путин, не се задава някакво сътрудничество с международни организации, Владимир Путин е изпълнил всичките си задължения към Чубайс – дал е възможност на човека, който направи толкова много за него, да забогатее.

Чубайс също така изпълни всичките си задължения към Путин: той седеше тихо и не реагираше по никакъв начин на разрушаването на всичко, за което уж се бе борил през целия си живот.

И тогава напускането на Чубайс изглежда като частно решение на човек, който е имал възможност да напусне и го е направил. Просто защото му е станало неудобно и неприятно да живее в Русия, а той не е обект на санкции, което означава, че има всички възможности за безгрижен и богат живот – ако не във всяка страна по света, то поне в някои.

Напускането на Чубайс, разбира се, е било договорено на най-високо ниво. С други думи, било му е позволено да напусне – като ненужен, незастрашаващ и безполезен човек в настоящата ситуация. Точно за такъв трябва да бъде смятан и третиран.

Има ли разцепление сред елитите в Русия?

Несъмнено има. Но това не е разцеплението, на което се надяват много хора – когато една част от управляващия елит сваля друга част от него. Елитът в Русия е разделен на друг принцип: много от тези, които доскоро са се смятали за елит, изведнъж са открили, че всъщност изобщо не са елит.

Както вече беше посочено, елитът са онези, с които Путин общува. Грубо казано, сега елитът са онези, които предварително са знаели, че войната ще започне на 24 февруари, и са имали време да предприемат някои мерки, за да се подготвят за нея. Не и тези, които разбраха за избухването на войната от новините.

Както е известно, Путин успя да скрие една от своите яхти в Русия (легендарната „Шехерезада“ физически не може да прекара зимата в Русия и затова остана в Италия). От друга страна, Медведев изглежда не е знаел нищо и яхтата му остава във Финландия, а всички опити да я преотстъпи на друг са регистрирани след началото на военните действия.

Погледнато по този начин, Чубайс изобщо не е елит, а в най-добрия случай е бивш елит. Как така Чубайс не се вписва в новия елит на Путин? В кой момент е пропуснал шанса си?

Най-вероятно той дори не е имал шанс, тъй като самият той не е силен човек и не принадлежи към кръга на личните приятели на Путин. Когато Путин се върна на президентския пост през 2012 г., той лиши от политическа субектност всички, с изключение на двете гореспоменати категории, и оттогава Чубайс, Кудрин, Греф, Медведев и другите „системни либерали“ загубиха реално влияние върху ситуацията.

Демонстративната разправа с Алексей Улюкаев през 2016 г. (министър на икономическото развитие, обвинен в изнудване на председателя на Роснефт Игор Сечин и осъден на осем години затвор – бел. ред.) показа, че те вече нямат имунитет и трябва безусловно да се подчиняват на Путин и неговото обкръжение – и със сигурност да не им противоречат по никакъв начин.

Всякакви разговори за разцепление на истинския кремълски елит или предстоящ преврат в украинските или емигрантските медии са опит да се разведрят и успокоят с надеждата за чудотворен бърз край на случващия се ужас.

Путин и близкото му обкръжение живеят в уединение и дори там да се подготвя нещо, до последния момент нищо няма да се знае за него. Самият жанр на дворцовите преврати не предполага, че подготовката за тях ще бъде широко известна, особено като се има предвид маниакалната подозрителност на Путин.

Същото може да се каже и за разкола сред елита: ако някои наистина влиятелни хора са недоволни от Путин, те едва ли ще дадат широко гласност на недоволството си. Защото щом Путин разбере за подобни настроения на някого от обкръжението си, този човек веднага ще се окаже извън елита и в най-добрия случай ще може да напусне Русия като частно лице, а в най-лошия – ще се окаже под плътния контрол на службите за сигурност с всички произтичащи от това последствия.

Ето защо едва ли трябва да се очакват някакви политически изявления или антивоенни декларации от Чубайс – мисля, че той се притеснява и от плахата дейност на съпругата си. Самият Чубайс може и да не е доволен от случващото се, но няма да осъди публично Путин. Хората, които някога са били част от най-близкото обкръжение на Путин, с право се страхуват за живота си и предпочитат да не се закачат с него, да не изнервят лидера и като цяло да привличат по-малко внимание към себе си. Войната си е война, но бригадата отровители ще намери начин да стигне там, където им се каже – още повече, че Путин няма какво да губи, когато вече има репутацията на главния злодей в света.

Ако настъпи разцепление във висшето ръководство на Русия, ще го разберем по новините за някаква значителна промяна в нейната политика. Новината, че някоя някогашна влиятелна личност е напуснала Русия, вече може да означава само, че от този човек определено нищо е зависи – в противен случай самият той не би искал да напусне или просто не би му било позволено да го направи.

   Автор: Фьодър Крашенников

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.