Иво Христов: В ход е стратегия за разрушаването на ЕС в сегашния му вид (ВИДЕО)

Иво Христов: В ход е стратегия за разрушаването на ЕС в сегашния му вид (ВИДЕО)
07-06-2022г.
101
Гост-автор

 

Бързането и занижените критерии по отношение на Северна Македония и Украйна показват желание за трансформиране на Съюза в твърдо ядро и санитарна периферия.
Предстои Съюзът да вземе решение относно началото на преговорите за разширяване към Западните Балкани. Като аргумент те да започнат с Република Северна Македония се посочва нуждата от „бърза писта за Украйна“, която е последна по време, но въпросът ѝ не търпял отлагане.
В логиката на много европейски лидери една грешка е повод да ускорим друга грешка. Всички знаем, че нито Скопие, нито Киев могат скоро да изпълнят критериите от Копенхаген.
Боя се, че бързането и занижените изисквания издават непризнатата цел: това е стратегия за разрушаването на Съюза в сегашния му вид. С очевидното намерение той да бъде трансформиран в твърдо ядро и санитарна периферия.
Рискуваме имплозия заради егоистичните сметки на политически и корпоративни кръгове, чиято източна политика се провали, и сега, в контекста на войната, свиват амбициите си до комфорта на своите нации.
Това е отказ от идеала за мирна и благоденстваща Европа. Съюзът трябва да остане верен на своите ценности и правила.
Понякога, казваше Франсоа Митеран, най-спешно е да се изчака. Сега моментът е такъв. Най-неотложното е да не бързаме.
Страсбург, пленарно заседание на ЕП, 6 юни 2022 г.
 
    Автор: Иво Христов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.