Иво Инджов: От нови избори ще спечели демокрацията

Иво Инджов: От нови избори ще спечели демокрацията
26-04-2021г.
15
Гост-автор

Безспорно, новината на деня е обявяването на решението от „Има такъв народ“ (ИТН) да се върне мандатът за съставяне на правителство. Но това беше и очаквано, коментира пред Радио София Иво Инджов, специалист по политически комуникации. Въпреки че може да бъде конституиран, такъв кабинет много трудно ще функционира, защото непрекъснато ще зависи от плаващи мнозинства, ще бъде заложник на партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС.

Ако се върви към избори през юли, дотогава има време и за актуализиране на бюджета, и за промени в Изборния кодекс.

Партиите на протеста нямат достатъчно депутатски места и потенциал да съставят можещо правителство, което да се справи с предизвикателствата и да започне неотложните реформи в България.

От едни нови избори най-големият печеливш е демокрацията, тя живее от гласа и активността на гражданите, няма поводи са притеснения, отбеляза още Инджов.

Едно правителство на промяната са нуждае от мнозинство и подкрепа, които да създадат комфорт за работа, поне за част от мандата.

Нормално би било партиите на протеста отново да спечелят при следващи избори, смята експертът.

Според него трябва да се прави разлика между говоренето в парламента и фейсбук пресконференциите на министър-председателя в оставка.

Народно събрание се е оживило, има остър сблъсък на позиции, предлагат се законопроекти. Такъв парламент не бяхме имали и гледали от 90-е години. Разиграва се политически театър, но той е легитимен.

   Източник:БНР

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.