Иван Ценов: България ще изчезне като политическо и географско понятиe

Иван Ценов: България ще изчезне като политическо и географско понятиe
26-05-2021г.
61
Гост-автор

„Конституцията не е само правен акт, тя е политически акт“.

Това каза математикът и общественик Иван Ценов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Тема на разговора беше отговорността, която носят управляващите у нас.

„Тук е моята теза. Тази Конституция предполага това, което се случва в България – ненаказуемост на официалната власт – изпълнителна, законодателна и съдебна власт. Всички те не носят наказателна отговорност. Като сложите и колективните органи на управление, чиновниците и държавните институции, картината става безотговорна“, каза още той.

Разговорът премина към виновниците за провала на Прехода у нас. На въпрос за мнозинствата причинили този провал, Ценов отговори: „Имам съвсем друг начин на обясняване на нещата. България е с ограничен суверенитет още от времето на доктрината „Брежнев“. Тоест след влизането на съветската армия в България и строенето на социализма. Това се знае от всички нас, даже се казваше официално. В момента ние продължаваме да сме държава с ограничен суверенитет, дори по-лошо – ние сме държава с неоколониален статут. При нас формално има официална власт, която се избира от народа (…), но в същото време това са проксита. Прокси е известна дума от гледна точка на прокси войните, които водят големите сили някъде в Сирия.

Тези проксита – или официалната власт, специално за България ги наричам туземна колониална администрация, която се интересува само от това какво ще кажат тези, които я назначават. Те не се свенят дори да го признаят. Има проблем, да кажем, с Българската банка за развитие, излиза бившият министър и каза: „На нас ни направиха одит преди известно време и казаха, че сме окей“. Излиза Бойко Борисов и казва: „На мен всички братски служби ми казаха, че съм окей“. Тоест него го избира уж народът, а той се отчита и вади аргументи, че е приемлив за управлението на България отвън. Ами, ако онези хора искат да съсипят България?“.

„Знаете ли защо съм тук?“, попита Иван Ценов. „Защото България е на първо място по смъртност и изчезва“, каза той. „Това, което се случва не само в България, но и в Европа, е ясен признак, че тази цивилизация си отива. Една цивилизация си отива бавно и тъжно“, каза още Ценов. „Какво означава, че вчера са се събрали, за да наложат санкции над Лукашенко! Това е безумие! Защо не се събраха, когато НАТО и САЩ атакуваха Багдад?“, допълни той.

Разговорът се върна към хората, които „кадруват“ в структурите на „прокси властта“. На въпроса как се извършва подбор на хората, Ценов отговори: „Когато беше жив Луканов – нека да не звучи като скоба, си говорехме с него, аз му казах, че няма да свърши добре. Той ме попита защо, а аз му казах: „Много се буташ“. Тогава той ми каза, че в България по времето на социализма имало 20 длъжности, за да стигнеш до които е трябвало Москва да каже, че може. Това е т.нар. номенклатура на партиите. Значи те са били номенклатура на Кремъл му казах аз, а той каза: „Точно така“. Това са членовете на Политбюро, силовите министри, шефът на Комитета по съобщенията и енергетиката. Аз го попитах: „Имаше ли изключения?“. Той ми каза: „Само едно – Тодор Живков направи Людмила Живкова член на Политбюро без да пита“. Тогава аз, естествено, попитах дали затова тя умря. Той каза: „Не мога да се ангажирам с това, Иване“.

„Кадруването отвън става на високите нива“, продължи той. „Оттам надолу се следва принципът на отрицателната селекция. Помните кои бяха в СДС и кои са сега в ГЕРБ или при патриотите. Разликата е огромна в интелектуално отношение. Въпреки че тогава аз имах много проблеми с моите колеги в СДС и непрекъснато влизах в скандали, все пак дори един Костов, в сравнение с някои там, е гений. Това е принципът на отрицателната селекция. Идват едни, позалъгаха малко хората, след това полека ни изчистиха и стигнахме до ПКП и другите“.

 

Въпросната деградация, той обясни с: „Това, което се случва след 1989 година, е договореност между Москва, Лондон и Вашингтон. Свалянето на нашите вождове беше договорка, която е дори записана в списанието „Foreign Affairs“, където се казва, че при предварителните срещи между специалистите, Горбачов приема ангажимента с агресивни действия да смени политическите системи в Източния блок (…), докато Западът, с адекватни действия, да смени политическите системи. Аз имам лошо предчувствие за България и го написах преди 30 години. Тогава бях казал така: „Като гледам с кого съм се събрал в СДС, правя мрачна прогноза за бъдещето на България. В средносрочна перспектива България ще изчезне не само като политическо, но и като географско понятие“.

„Ние затъваме и хората се отдръпват от политическата класа. От пълни митинги вече само по телевизията си говорят с електората. Това вече е пародия на демокрация“, категоричен беше Ценов. „Усетих, че има една дълбока държава, но това е истинската власт“, допълни той.

 

Относно това как стои въпросът с носенето на отговорност от политици в други държави, Ценов каза: „Индемнитет, тоест наказателна неотговорност по български, няма в Англия. Там се издава един акт на индемнитет при специални обстоятелства – например при война. Парламентът се събира и разрешава на военния министър да взима например мерки, които са противоконституционни – като пълна мобилизация, докато в Англия военната служба е доброволна“.

„Член 69 от Конституцията (б.р. „Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание“) означава, че има презумпция за извършване на престъпление. Защо някой трябва да носи наказателна отговорност, ако не извърши престъпление? Освен това ние всички сме равни според член 6. Защо в член 7 пише, че държавата носи отговорност за действията на нейните служители и институции?“, запита Ценов. „Затова Бойко Борисов уби Чакъра в Родопите, разруши му къщата, но България беше осъдена в Страсбург. Кой плати – данъкоплатецът“, допълни той и сравни това с обвиненията, които бяха повдигнати в САЩ на полицая, който, натискайки с коляното си Джордж Флойд, по време на арест причини смъртта му. „30 години затвор – не на общината, не на шефа, не понижаване в длъжност. Тези, които биха онова момче зад колоните на Министерския съвет и той изпадна в кома – какво? Единият нямало да го повишат сега, а след това“, каза Ценов.

„Ако трима протестъри бяха били един стражар, главният прокурор щеше да им повдигне обвинение за опит за убийство. С какво сме равни пред закона ние тогава?“.

В края на разговора Иван Цанов коментира, че задължителното гласуване всъщност представлява отнемане на правото на избор. „При тоталитарните държави правото е задължение. Ние тоталитарна държава ли сме?“, каза той.

   Източник: m.fakti.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.