Иван Нейков: Бившите управляващи не разбираха, че 50-те лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване

Иван Нейков: Бившите управляващи не разбираха, че 50-те лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване
19-07-2021г.
37
Гост-автор
”Проблемът с осъвременяването на пенсиите е от над 10 години, но сега заговорихме за него заради въпроса - какво да правим с 50-те лева към пенсиите. Тези 50 лева нямат нищо общо с пенсионното осигуряване, това е класическо социално подпомагане. В управлението имаше много хора, които не правеха тази разлика”.
 

Коментарът пред БНР е на Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър.


Той посочи, че има проблем, който трябва да бъде решен в системата на социалното осигуряване - как да премахнем тази водеща до несправедливост разлика между стари и нови пенсии.


"Въпросът е как ще го направим. Експертите са раздвоени. Единият вариант е да се стъпи върху базата на осъвременяване, свързано с увеличаване на осигурителния доход през годините. Другото предложение е да стане въз основа на увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата, по която се изчисляват пенсиите. И двата варианта са възможни. Има обаче едно натежаване към втория вариант, тъй като този начин е по-лесен за управление. Но при него пенсиите - най-ниската и най-високата, отново ще се отдалечат. Затова първият вариант е по-справедлив. Хората не ги интересуват формулите, трябва да им бъде обяснено, че осъвременяването ще коригира само част от пенсиите", допълни Нейков в предаването "12+3".


Той подчерта, че "горещият картоф" попада в ръцете на новия парламент и на новото правителство.

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.