Иван Хиновски: „Турски поток“ е предателство. Бездействието за „Марица изток“ е за прокурор

Иван Хиновски: „Турски поток“ е предателство. Бездействието за „Марица изток“ е за прокурор
22-06-2021г.
34
Гост-автор
Идеята България да бъде енергиен център на Балканите е демоде. „Турски поток“ е едно енергийно предателство. Площадката на АЕЦ „Белене“ да се използва за завод за водород, а оборудването й да бъде използвано за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, който може да бъде един успешен корпоративен проект. Това коментира пред БГНЕС енергийният експерт Иван Хиновски.
 

Според него първото нещо, което трябва да се направи в енергетиката е един детайлен одит на всички дружества, да започне преструктуриране на отрасъла, да се извадят операторите на мрежи, които неправилно стоят в Българския енергиен холдинг.

 

„Следващата стъпка е да се направят публични акционерни дружества и в тях да влезе частен капитал, включително наши спестявания. По този начин ще бъде гарантирано прозрачното управление на БЕХ, ЕСО, „Булгартрансгаз“ и др. Трябва да се направят и промени в законодателството. Развитието на ВЕИ трябва да бъде направено на справедлив пазарен принцип, за да не се струпват на едно място, да се направят обективни търгове. Но най-важното и аварийно е да се помисли за заместващи мощности в ТЕЦ „Марица изток 2“, които да заместят тази централа след две години, когато тя ще фалира. Тя ще спре производство, но ние имаме нужда от нейната енергия. Това е един от първите фактори, който трябва да бъде отчетен от новото правителство. На територията на мини „Марица изток“ може да бъде изградена една Силиконова долина с 4 високотехнологични производства с експортен потенциал и много работни места в региона. Основният въпрос е хората да не останат без работа, бездействието до момента ги обричаше на безработица“, обясни той.

 

Хиновски е категоричен, че недвусмислено АЕЦ „Белене“ няма бъдеще. „Имаме една много модерна за България идея площадката на АЕЦ „Белене“ да се превърне в завод за водород. Тя има всички плюсове в сравнение с много други площадки в страната, а и в Европа. Тя е близко до голяма водна магистрала, като река Дунав, която може да се използва и за производство, и за транспорт за износ. Оборудването за АЕЦ „Белене“ може да бъде вложено след разумен анализ в една нова ядрена мощност за АЕЦ „Козлодуй“ – 7 блок. Един такъв проект има много предимства от гледна точка на икономика и инфраструктура. Той би спестил много пари“, отчете експертът.

 

„За разлика от АЕЦ „Белене“, който трябваше да бъде един държавен проект, 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде един корпоративен проект, зад който ще стои ядрената централа с нейния кредите имидж и достъп до по-евтини кредити. АЕЦ „Белене“ е един провален проект, защото е загубил всички разрешения“, добави Хиновски.

 

Той нарече газопроводът „Турски поток“ недоразумение. Това щяло да стане ясно много скоро. „В момента се издирва пътната карта между България и Русия за развитие на българската газопреносна мрежа. България е поела ангажимента със собствени средства да изгради този транзитен газопровод, който е чисто руски проект. Документът е издирван от 2017 г., но въпросът гръмна сега, защото бе поставен на много високо ниво. В него е написано, че той е за развитие на българската газопреносна мрежа, но в действителност няма нищо общо с нея“, обясни енергийният експерт.

 

„От „Турски поток“ няма отклонения предвидени за нашите потребители. Сега се правят опити да се замаже положението, но едва ли ще бъде прието от „Газпром“, който е поставил изрично условие този газопровод да бъде транзитен и така е записано в този документ, което е едно енергийно предателство“, каза още той.

 

По отношение на интерконектора България-Гърция, който все още не е построен, Иван Хиновски посочи изключително силно пречещо геополитическо действие срещу тази тръба. „Т.е. външни фактори затрудняват нейното завършване. И това е логично, защото тя ще бъде сериозен конкурент на всички газови доставки, които се осъществяват в момента за България. По него ще тече наистина диверсифицирано „синьо гориво“, идващо от терминалите за ВПГ, от Азербайджан и др. Конкуренцията ще свали цените, от което „Газпром“ се притеснява и това е основната причина да се бави интерконектора“, обясни той.

 

Според него бъдещето на българската енергетика е чиста и без емисионна, декарбонизирано производство. „Това означава изграждането на зелени мощности, възобновяеми източници. Ще ни е необходим един преходен период за изграждането на заместващи мощности на ТЕЦ „Марица изток 2“. Трябва да се направят два парогазови блокове, които да заместят до четири години, т.е. до 2025 г. трябва да бъдат изградени и пуснати в експлоатация, за да се осигури безконфликтен преход към нискоемисионна енергетика. След време ще мислим какво да правим и с природния газ, защото след 2030 г. Европейската комисия ще санкционира производството с природен газ, финансирано със средства от еврофондовете, а ние в момента без такова финансиране не можем да направим тези мощности“, коментира Хиновски.

 

По думите му престъплението е, че всички страни, които трябваше да направят нещо подобно са се подготвили още преди 5 години и са го свършили вече. „Заради бездействието на предишното правителство ние сме принудени да го правим сега при изключително неблагоприятни условия и с неясен успех да се заемем с изграждането на такива заместващи мощности. Това е непростимо пасуване спрямо работещите в „Марица Изток“. Ако не направим нищо, след две години хората ще загубят работните си места, защото ТЕЦ „Марица изток 2“ ще изпадне в несъстоятелност – нейната енергия няма да се изкупува, а огромна маса хора ще останат на улицата. Непростимо бездействие. Въпросът защо нищо не е направено досега е прокурорски. Той трябва да бъде зададен от Прокуратурата, защото няма друга страна в ЕС, която да е бездействала така трайно, както България в тази област“, смята той.

 

По думите му тезата България да бъде енергиен център на Балканите е демодирана. „Много бързо стана ясно, че ние сме некадърни да станем такъв център. Вместо това можеха да се направят много други неща. Българският енергиен холдинг можеше да бъде превърнат в един мощен холдинг за развитие и за инвестиции извън страната – да се купуват активи в други страни, вместо да се правят разходи за неефективни проекти. Изпуснахме много важни моменти. Основната причина не е само в корупцията, а в некадърността на управляващите, защото не може толкова много проекти да са сбъркани, да са управлявани неефективно и да не се използват никакви европейски методи на мениджмънт за управляване на средства. Дори една Румъния, която беше много по-зле от нас сега излиза на друго ниво. Румънският НЕК се листва на борсите, а преди 10 години беше в същото състояние като нашия НЕК. Добър мениджмънт, млади и знаещ хора е тайната на техния успех“, коментира още Хиновски.

    Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.