Иван Хиновски: Чужди фирми с наши пари строиха "Турски поток". Това е престъпно!

Иван Хиновски: Чужди фирми с наши пари строиха
28-05-2021г.
16
Гост-автор

Енергийният експерт Иван Хиновски каза, че бившата енергийна министърка Теменужка Петкова и ГЕРБ крият проекта за Турски поток или така наречената Пътна карта с всички условия и разходи по него. Няма го в касата на служебния министър Живков, поисках го в парламента, но Петкова каза, че в него няма нищо - разкри бившият депутат от партията на Слави ”Има такъв народ”.

Този проект започна от 1,8 млрд. и стигна 2,6 мрд. Престъпно е, че тези пари са изхвърлени в чужбина, вместо да се дадат на наши фирми. Има български фирми с много опит. Те са правили разширение на нашата газопроводна мрежа. В момента тези фирми търсят работа в чужбина., посочи още той пред bTV.

Ние плащаме проект, в който възникват все нови и нови рискове. Нашият газопровод остава само за България и Сърбия. Целия финансов риск по "Турски поток" пада върху "Булгартрансгаз".

В този документ се обвързвате сериозно с всички рискове по този проект, са ни предупредили унгарски експерти.

 

Научихме от унгарците, че са поети ангажименти, които не са в наша изгода. Нямаме представа дали има оценка на приходите, знаели ли сме какви количества газ ще се пренасят. Ставали са странни неща около цените, с които са купувани земите, през които минава газопровода, посочи още експертът.

Хиновски е категоричен, че по никакъв начин този газопровод не ни прави по-силни играчи на енергийния пазар и поясни защо.

Не е вярно, че този газопровод ни превръща в по-силни играчи. Защото излизат все нови и нови рискове. Нашият газопровод остава само за България и Сърбия. Количествата на газа са силно намалени, а това означава че и приходите от газопровода ще са много по-малко от планираните. Към Унгария този газопровод няма да работи. Няма да доставя газ в Северозападна България, което е престъпно. И цялата тази тежест пода върху „Булгартрансгаз“. Това е престъпно пренебрежение на българските национални интереси в този проект, категоричен бе Иван Хиновски.

     Източник: Епицентър

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.