Иван Гранитски: Орди от бездария ни унижават! Позорът калесва клетата ни държава...

Иван Гранитски: Орди от бездария ни унижават! Позорът калесва клетата ни държава...
10-08-2021г.
27
Гост-автор

Поетът, публицист и издател Иван Гранитски, директор на издателсво "Захарий Стоянов", е вривен от гняв, породен от събитията, който се случват на политическата сцена, където съгласието е заменено с диктат и където бездарни политици си играят със съдбата на Родината.

"Очевидно е, че ножът е оправял до кокала. Всичко е имитация на промяна. Протестите, които избухнаха спонтанно преди повече от година, бързо бяха овладени от различни невидими структури, които умно манипулираха и подведоха процеса, така че да се размият автентичните искания на безкористно протестиращите. Включиха се различни корпоративно-политически и други интереси и се стигна до това положение на блато, което наблюдаваме в последните 2-3 месеца", казва Гранитски.

И добавя: "Трагедията на България днес е, че няма истински водачи. По време на Възраждането народът извежда напред водачи, които са безкористни, жертват живота си, имота си, повечето от тях са от заможни семейства - всичко това те слагат пред олтара на Отечеството. Сега, през тези 30 години демократичен преход, читавите напуснаха родината, а други - по-чевръсти, направиха милиони на гърба на клетия български народ, но нямаха морала и съзнанието на възрожденците от преди 150 години. И ето го резултатът – ние сме по всички класации последни в ЕС. Водачите на днешните партии и коалиции не разбраха, че мигът е съдбовен, че няма време, че времето е 12 без 1 минута и не оползотвориха своята енергия в един общ концептуализиран, систематизиран вот".

Гранитски е убеден, че "трябва да търсим алтернативата в смяната на Модела, във фундаменталната промяна на политическия живот. Във връщането на политическия език към нормалността и отказ от това опростачване и пошлост, което ни бяха наложени в последните години".

Писателят е гневен, защото "Опростачването е повсеместно, някога четящата и знаеща нация днес е бледа своя сянка. Няма диалог и дебат за бъдещето, а само скандали".

"Имаме нужда от нов Обществен договор и нови национални Каузи! Да се намерят политиците и водачите, които да скъсат порочния кръг, в който България се движи от 30 годишния неолиберален преход", настоява той.

    Източник: epicenter

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.