Иван Бакалов: Кой колко ще вземе на изборите?

Иван Бакалов: Кой колко ще вземе на изборите?
22-03-2021г.
15
Гост-автор
Кой колко ще вземе на изборите?
Какво ще стане после?
Преди месец и нещо пуснах тук какъв брой гласове и какъв брой мандати са взели партиите на предишните четири парламентарни избори (ще ги пусна пак отдолу). И какво може да се очаква за сегашните избори, накъде могат да се насочат гласовете. Изборите наближиха, ето актуалната прогноза от мен 
Брой депутати в бъдещия парламент:
ГЕРБ - 80-85 (900-950 хил. гласа)
БСП 80-85 (850-900 хил. гласа - намаляват гласовете и на БСП спрямо предишните избори, защото сега има още партии за протестен вот срещу ГЕРБ)
Това при избирателна активност към 50%. Спирам дотук, ще напиша по-подробно в e-vestnik.
Важното е, че ГЕРБ не може да направи правителство, дори да влезе и ВМРО. Трябва да се включи в коалиция и ДПС, и пак не могат да съберат 121 депутати. Но и ВМРО и ДПС в една коалиция е невъзможно (макар че кой знае на какво са способни за кокала).
Възможностите за правителство са ГЕРБ + Има такъв народ + Демократична България. Но такава коалиция може да стане само без Борисов премиер. И май с външен натиск натам отиват нещата.
Виси възможността, ако Борисов спечели с малко изборите, да се нацупи, че не искат да правят с него коалиция и да има нови избори наесен. Веднъж вече го направи през 2013 г., когато демонстративно върна мандата, още като му го връчи президентът Плевнелиев. И дори излезе от парламента. Тоест, България пак може да стане заложник на Борисов.
От нови избори наесен не се знае дали нацупеният Борисов ще спечели повече. Има и много фактори като епидемия, икономическа криза от нея и не само от нея и т. н
 
   Автор: Иван Бакалов, фб
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.