Иван Бакалов: Как е с ковида в цивилизацията? Не в Западната, а в Япония?

Иван Бакалов: Как е с ковида в цивилизацията? Не в Западната, а в Япония?
24-12-2021г.
45
Иван Бакалов
Как е с ковида в цивилизацията? Не в Западната, а в Япония?
Мой приятел, който живее там, ми разказва:
Пристига в Токио от Щатите. Задължителен ПСР тест на тръгване. Задължителен втори ПСР тест след кацане в Токио. И двата са отрицателни, но има задължителна карантина 14 дни. На летището ти инсталират приложение на смартфона, задължен си да включиш и джипиес опцията. След това всеки ден в разбъркани часове на смарфона ти излиза сигнал, трябва да натиснеш бутон, с който удостоверяваш, че си при смартфона си на съответната локация по джипиеса. Не стига това, ами три пъти ти сигнализират в различен час, няма ред, да се включиш на видео със смартфона. Така проверяват дали някой друг вкъщи не натиска сигнализацията вместо теб.
Като ходиш по улици или в магазини, хората са с маски, няма изключения, макар че не глобяват. В заведения свалят маските.
Всичко е отворено и работи, локдаунът е прекратен в края на лятото.
Няма починали от ковид всеки ден, само единични случаи, напоследък по 2-3 дни без нито един починал (при 126 млн. население).
С по две дози са ваксинирани 80% от населението. Цяло лято са ваксинирали по 1 млн. души на ден.
В заведения, библиотеки, има QR-кодове по маси и др., които да засечеш като влизаш. Така те регистрират къде си бил, ако се заразиш да проследят кой е бил близо до теб и да го проверят и изолират.
Спрели са епидемията с всички налични средства – от маски и карантина до ваксини. Вече водят нормален живот, доколкото е възможно, ако не се смятат маските и регистрацията с кодове на определени места.
Концепцията за сухите съчки, да си джиткаме без предпазни мерки, защото всички ще се заразим, маските са излишни и др., им е непозната.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.