Юнус-морякът, които вече е излишен и в морето, и на сушата

Юнус-морякът, които вече е излишен и в морето, и на сушата
28-12-2020г.
10
Гост-автор

Това е дядо Юнус. Вчера се запознахме с него на жп гарата във Варна. Пет минути преди да дойде при мен го забелязах да гледа закуските пред входа на гарата. После се престраши и дойде при мен. Не защото нямаше други хора, а защото всички избягваха погледа му. Попита ме дали може да му купя закуска, понеже е гладен и не е ял. Не се и замислих. Казах му да си избере каквото иска. Човека го беше срам да си избере. Чувстваше се неудобно.
Избра си баничка, купих му две и една вода. Говорихме си малко с него. Човека е бил моряк. Цял живот е работил. Имал е жена и деца. След години обаче вече е станал излишен и си е тръгнал от там. Сега живеел в стара къща. Нямал си ток, но имал вода. Не било много топло и капело от време на време, но това имал. Търсел работа, но не искали да го вземат никъде. Има документи и телефон. На 57 години, на 21 януари има рожден ден. Днес се върнах да го търся с моя приятелка. Занесохме му дрехи и храна. Той пак си беше там. Каза, че ние сме неговото коледно чудо. Замислих се. Очите му грееха от щастие заради храната и дрехите. Гладен не се спи. Нещо, което повечето хора приемаме за даденост, той приемаше за чудо. Пита защо се върнах, отговорих, че от даване никой не е обеднял. Друго също ми направи впечатление , че не времето е толкова студено, а хората са станали по-студени. Всеки го гледаше презрително и го отбягваше. Хората около нас се правеха, че не го забелязват , а мен гледаха като луда.
Пускам този пост с молба , ако някой може да му помогне по някакъв начин. Дали с работа , дали с храна или топли дрехи. Не за друго , а защото сме хора. Той също като всички останали заслужава шанс за по-добър живот. Можете да го намерите на спирката пред жп гарата. Той си е там. Телефона му е 0877918691.
Весели празници!

  Автор: Боряна Георгиева

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.