Испания: Ваксинацията върви на пълни обороти, без съпротива или полемика

Испания: Ваксинацията върви на пълни обороти, без съпротива или полемика
14-08-2021г.
25
Гост-автор

Испания е лидер във ваксинацията срещу ковид сред основните страни от Европейския съюз, благодарение на непоклатимото доверие на населението в нейната здравна система и във ваксините, но също така и заради силната семейна солидарност. Испания вече е ваксинирала напълно около 61 процента от населението си. За сравнение в Италия този дял е 58 на сто, във Франция е 56, а в Германия – 55 процента. Данните са събрани от АФП на базата на информация от официални източници. Пиренейската държава се справя по-добре и от страни извън ЕС като Обединеното кралство (58,5 процента) и САЩ (малко над 50 процента).

Иначе над 70 процента от испанците са получили поне една доза ваксина в случаите, когато за пълен ваксинационен цикъл са необходими две инжекции. Тези данни правят излишни дебатите за мерки като задължителна имунизация или здравен пропуск, предизвикали протести в някои европейски страни.

Един от „ключовите елементи“ за успеха във ваксинационната кампания в Испания е „доверието в здравната система“, обясни за АФП Хосеп Лобера, професор по социология в Мадридския автономен университет. Той е член на националния комитет по ваксинационната стратегия и му е възложена задача от властите да проучи как испанците ще приемат ваксината.

Лобера и колегите му са констатирали, че имат „преимущество пред други страни, защото доверието във ваксините като цяло и в частност в детските ваксини, традиционно е по-високо от това в други европейски страни.

Според проучване, осъществено в 15 страни от Импириъл колидж в Лондон и публикувано през юни, 79 процента от испанците имат доверие във ваксините срещу коронавируса, докато при американците този дял е само 62 на сто, при французите е 56, а при японците – 47 на сто.

Грижа за семейството

Огромен спортен комплекс в Мадрид е превърнат във ваксинационен център, отворен 24 часа в денонощието. Изпепеляващото слънце, характерно за този период на годината, не разколебава в една августовска сутрин дългата опашка от предимно млади хора, чакащи търпеливо да получат втората си доза.

„Имам доверие на 100, на 200 процента“ в здравната система, отсича Инес Гомес Калво, графична дизайнерка на 28 години. Според Алехандро Косталес, 30-годишен адвокат, ваксината означава грижа за семейството, „да имаш гаранцията, че ще се прибереш у дома и няма да инфектираш“ роднините си. Няма никаква нужда да се прибягва към задължителна ваксинация. „Не ни се наложи да въвеждаме такава мярка, защото на практика всички преподаватели и всички граждани се ваксинират доброволно“, коментира в понеделник министърката на образованието Пилар Алегрия в ефира на радио „Кадена сер“.

Семейните връзки играят важна роля за този факт, тъй като над половината от хората на възраст от 25 до 29 години (55 на сто) живеят още при родителите си, по данни на Националния статистически институт от 2020 г.

Социологът Лобера смята това за културен, но също така и за икономичекси въпрос. „Младите изпитват много повече трудности да станат независими. Има голям недостиг на работни места и това означава, че семейството играе ролята на спасителен пояс“ по време на кризи.

Травмата от детския паралич

Възрастните испанци помнят добре какви беди е причинило забавянето на ваксинацията срещу детски паралич на хиляди деца, родени между 1955 и 1965 г. Докато в много страни ваксинацията е започнала в средата на 50-те, в Испания хората се наложило да чакат още близо 10 години. Това безхаберие, прикрито от цензурата на онова време, накара неотдавна правителството да признае пострадалите от него за жертви на режима на Франко.

„Това беше пълно бедствие“, спомня си Хавиер Гарсия, президент на асоциацията „Кота серо“. Самият той се е разболял от детски паралич.

Гарсия е вече на 60 години и се движи с инвалидна количка. Успял е да се изправи за пръв път чак на 4 години и е претърпял 17 операции на краката, когато е бил дете.

Така че когато го попитат какво мисли за ваксината срещу коронавируса, той е категоричен: „Важно е всеки да я получи. Колкото по-бързо, толкова по-добре“.

   Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.