Ирини Зикидис:Няма начин тая лудост да подмине България

Ирини Зикидис:Няма начин тая лудост да подмине България
06-07-2021г.
51
Ирини Зикидис
Моля да прочетете внимателно този статус. Той е на едно чудно момиче, което обичам и е моя приятелка, и с което редовно се дерем на тема политика. Eдин от хората, които с чисто сърце ще подкрепят либералната кауза и ще гласуват за Да България, защото вярват, че изчистването на Борисовата корупция е основен приоритет. И грам не вярват, че заедно с изчистването, ще бъдат прокарани най-мерзките каузи на либерализма. Аз пък съм сигурна, че това е въпрос на време. Няма начин тая лудост да подмине България и спонсорите да не поискат изпълнението на ангажименти, които знам, че са поети. А аз го знам, защото наблюдавам какво се случва в западна Европа от първия ред. Едва преди две седмици The Economist излезе със статия, "Continental Europe Enters Gender War" ("Континентална Еврoпа влиза във войната за джендърната идентичност"), а първото изречение гласи "Дебатите за трансджендър правата, които са най-гневни и яростни в англоговорящия свят, сега превземат и Европа."
И не, не мисля, че спонсорите ще водят тая борба на живот и смърт в цял свят, освен в България. Хубавото е, че след 2-3 години всички тези хора ще са в моя лагер. Сигурна съм.
“Никога не съм обичала пропагандата. Никога. Не само не я обичам, ами ми е изключително противна. Пропагандата или подценява мислещата/образована публика, или използва слабостта на немислещата/необразована или се възползва от суетата и егото на определени групи, за да пробута на обществото теза, която представя изключително едностранно, а често и лъжливо.
Пропагандата никога не може да бъде отрадна на мислещите хора, независимо дали пропагандираната идея съвпада с техните представи за добро. Не е добре и да бъде подкрепяна, независимо дали пропагандираната идея ни харесва.
Ако се придържаме към определението за пропаганда на Cambridge dictionary, това е информация, изображение, мнение, често представящо едностранни аргументи от определен публичен дебат и цели да въздейства на мнението или поведението на хората.
В този смисъл новият филмов прочит на приказката за Пепеляшка Е пропаганда. Пропаганда на идеята за свобода на половото самоопределение: "Ние сме свободни да избираме пола си и това не само е съвсем ок, ами трябва да бъде приветствано, аплодирано и повод за възхита към смелостта да смениш пола си. Това са новите революционери, новите герои, носителите на новите цивилизационни ценности."
Пропагандата на тезата за свобода на половото самоопределение взима настина смайващи размери. Очевидно таргет вече е и детската публика и изобщо не се поставя под съмнение, че тади пропаганда е насочена именно към децата. Актьорът изиграл "полово неутралната" фея кръстница казва: "Магията няма пол. Затова представяме този персонаж като неутрален по отношение на пола. Поне така го играя. И това е страхотно. Това е класическа приказка за ново поколение. Мисля, че децата и младите хора са готови за това”
Децата били готови за полов неутралитет, каквото и да означава това.
...
Това, че "Магията няма пол" е велико умопостроение, което ще се въздържа да коментирам. В света на фантазиите живеят еднакво и Медея и Мерлин, но както и да е.
Но полов неутралитет при деца 4 - 10 години? Сериозно ли? Децата са готови за полов неутралитет???
Марийке, спри да си бъркаш в носа и да се тъпчеш с пуканки, а гледай внимателно филмчето, да ти стане ясен половия неутралитет.
Преди година се коментираше книгата "В като вагина" - по същество образователна и страшно полезна за тийнейджъри книга - описваща по много достъпен начин какво представлява менструацията, как протича, какви са помощните средства и т.н. И там, сред страниците наистина полезни съвети - хоп, така помежду другото, адски невинно се пробутва тезата за свободата на полово самоопределение, цитирам "Не всеки, който менструира е жена." Според книгата, този постулат не е предмет на дебат. Това е императив, аксиома. Ето това е пропаганда и то доста гнусна, защото едностранно се пробутват доста спорни тезиси, сред публика, която не само не притежава достатъчен социален опит за да направи информиран избор, но и естествено изживява личен бунт, лашка се в съмнения и противоречия и е много лесна жертва на внушения. В книга, която уж се обясняват физиологични процеси и има за цел помощ на тийнейджърите, място за пропаганда няма. А личното ми мнение (надявам се да имам право на такова) е, че зорлем да вкарваш в главите на тинейджъри подобни заключения, е етично престъпление. Може ли да мисля така? В правото си ли съм да имам това мнение и да го изразя свободно без да ме вкарват в обяснителен режим?
По същество тезата, че сме свободни да избираме половата си принадлежност е такъв фалшификат, такава откровена лъжа, че ума ми не побира как е възможно умни, образовани хора да я защитават.
Моето обяснение е личната им суета и високо самомнение на толерантни суфистицирани индивиди, обречени да живеят сред първобитни диваци (всички останали, които не изразяват тяхната гама от чувства). Стремежът към демонстрация на разкрепостено и толерантно мислене е толкова голям, че абсолютно замъглява критичното мислене.
Толерантнтост в буквален превод означава търпимост. Да сме толерантни означава да понасяме изразяването на чуждото мнение, без обаче да се изисква от нас да го харесваме, да го одобряваме или приветстваме.
Толерантност е да изискваме останалите да търпят нашето свободно изразяване. Означава обаче, че и противниците на нашите разбирания имат право на търпимост към тяхното мнение и свобода на изразяване, без да бъдат обект на обиди и обидно етикиране. Никой няма монопол върху изискването за толерантност.
Огромнен проблем на настоящата цивилизация е дебатът за отричането на границите. Няма лимити, "всичко може". Това е абсурдно твърдение, защото освен, че съдържа вътрешно противоречие (изискваш от останалите членове на обществото определено поведение, което вече е граница), доведено до крайност, то означава единствено даване на право на физически по-силния. Най-горещите защитници на теорията за липсата на граници, всъщност са и най-нетолерантните към обратната теза. Феята кръстница може да е транссексуален, но не е допустимо да има филм, без "квота за многообразие". Ние искаме да няма граници в свободата на мисълта и изразяването, но искаме да наложим задължително мислене в главите на тези, които не са съгласни с нас. Струва ми се ужасно когато умни и интелигентни хора крещят “дискриминация” всеки път, когато се появи различно мнение и декласират като ретроградни онези, които вярват, че има граници. Ненавиждам от дън душа болшевизма.
Долният линк е пропаганда на първо място, защото представянето на Феята кръстница в този ѝ вид е абсолютна самоцел и не допринася с нищо нито в сюжета, нито в изграждането на образа, нито добавя стойност в която и да е страна на филма.
Не би могло да бъде и артистична провокация, защото публиката е детска и няма как да бъде провокирана, просто защото тепърва изгражда основните си представи за възприемане на света, а когато липсва яснота и стабилност в базисната представа, провокация не може да съществува.
Чудни филми, който коментират темата, без да бъдат пропаганда са Birdcage, To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar, M.Butterfly, Crying game, в момента те ми изскачат в главата. Там темата не е самоцел и няма задължителни внушения.
Предупреждавам, че коментари, съдържащи тъпотии в едната или другата посока ще трия без обяснение. Обидни квалификации и грозно изразяване няма да търпя. Преценката е моя. НЕ СЪМ СЪГЛАСНА текстът да бъде публикуван в електронни сайтове и ел. медии.”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.