Ирини Зикидис: Науката е разбиране, а не вяра.

Ирини Зикидис: Науката е разбиране, а не вяра.
27-10-2021г.
85
Ирини Зикидис
Мисля, че не само българското, но и световните правителства допуснаха поредица от критични грешки в управлението на ковид кризата. Тези грешки започнаха още януари 2020, и бяха както по отношение на стратегията, така и по отношение на комуникирането на мерките.
Помните ли, когато СЗО каза, че няма нужда да се затварят границите с Китай, защото новият вирус не буди притеснения?
Помните ли, когато СЗО казаха, че няма нужда от маски и социална дистанция?
Помните ли, когато ни казаха, че първият локдаун ще бъде само няколко седмици, докато затихне вирусът?
Помните ли, когато ни казаха, че ваксините ще ни „върнат към нормалността”?
Помните ли рекламата „Ваксинирай се, за да прегърнеш отново своите близки”?
Помните ли, когато ни казаха, че ваксината ще пази на 100% от инфекция и смърт?
Помните ли, когато ни казаха, че след втората ваксинация всичко ще е наред?
Помните ли, когато ни казаха, че след третата ваксинация всичко ще е наред?
Помните ли, когато най-авторитетните световни здравни медии писаха, че „естественият имунитет е до живот”?
Помните ли, когато същите тези медии писаха, че „имунитетът от ваксината е по-добър от естествения имунитет”?
Помните ли, когато ни казаха, че AstraZeneca (цена 1.78 евро), е калпава ваксина, а Moderna (18 евро) и Pfizer (12 евро) са чудесни ваксини, и няма проблем, че по време на пандемия едната се продава на себестойност, а другите две с колосални печалби?
Аз помня.
Е, тази лоша комуникация се оказа фатална, поне в моите очи. Защото тя създаде хаос, паника, недоверие и тотален срив, особено в България. Хората се разделиха на две групи, спорещи ожесточено помежду си. Едните си спечелиха славата на антиваксъри, макар и недоверието на повечето да е конкретно само към ковид ваксините. Другите се обявиха за апологети на науката и смело закичиха „антиваксърите” с прозвището „плоскоземци”. Развалиха се приятелски отношения, братя и сестри се изпокараха помежду си. Глупостта и от двете страни достигна феноменални размери.
Едните вкараха в играта Бил Гейтс, чипирането и 5G. Другите отговориха с „Вие сте контролната група, хахаха”. Първите цакаха с „Хаха, ето, че ваксинираните се разболяват и умират АХАХАХАХА”, а вторите вдигнаха мизата на „Тъпанари, вижте, че повечето умрели са неваксинирани”. Ужас и безумие.
А колко по-смислено щеше да бъде, ако посланието беше следното:
„Хора, дошли са тежки времена. Знаем, че искате добри новини и сигурност, но на този етап не можем да ви ги дадем. Имаме работа с непознат и опасен вирус, но ще направим всичко възможно да се справим, като впрегнем усилията на най-добрите учени и експерти в световен мащаб. Ще действаме стъпка по стъпка, ще държим отворени всички хипотези, ще действаме според обстоятелствата. Доверете ни се и имайте търпение.”
Без фалшиви обещания, без лъжи.
За себе си аз мисля няколко неща:
Първо, в науката не се вярва. Науката е разбиране, а не вяра. Разбирането е динамично състояние на общественото познание, отразено в мозъците на експертите, които правят умозоключения от даден набор от факти. Самите фактите са също динамична и променлива величина, особено когато говорим за нов феномен, като Ковид 19. В случая не говорим за „вяра в науката”, която отдавна е доказала, че две по две прави четири. Говорим за сложен и бавен процес, чийто окончателен резултат ще видим след години.
Второ, науката, особено медицината, е динамична и променлива. Просто не можеш да кажеш „Аз вярвам в науката, затова се ваксинирам”. През 1956 година Грюнентал създали молекула, която имала известен ефект при грип и настинка, после се оказало, че има седативен ефект, после пък се разбрало, че подтиска симптоми на повръщане при бременни и така всичко било наред цели пет години, докато случаите на бебета без ръце и крака не станали твърде много и започнали разследвания. През петте години, а и преди това, науката си била свършила работата и всичко било по правилата. Това е историята на талидомида.
Искате ли още една? Фронталната лоботомия е била използвана за лечение на психически разстройства. След лоботомия, пациентите масово са се самоубивали, умирали по време на операцията, или завършвали живота си във вегетативно състояние. И въпреки това, в продължение на 60 години (от 1890 до 1950), лоботомията е била „наука” и се е практикувала. Така че дайте малко по-кротко.
Трето, всяка ваксина (както и всеки лекарствен препарат) има странични ефекти. Да, някои хора изтеглят късата клечка. Да, ваксините срещу Ковид могат да доведат както до смъртни случаи, така и случаи на тромби, миокардит и перикардит. Факт. Моя близка ми сподели как е натиснала брат си – младо, здраво момче - да се ваксинира, а той е получил възпаление на сърцето. Знаете ли с какво чувство на вина живее тя?
Четвърто, Ковид ваксините не са панацея, която ще реши проблема на 100%. И това трябваше да бъде казано ясно от самото начало. Много лекари изобщо дори не са съгласни с използването на думата „ваксина” в случая, а предпочитат термина „препарат, редуциращ опасността от тежко протичане и смърт”. Да, ковид ваксините ще намалят риска, но няма да го ликвидират на 100%. Тоест, ваксинирани хора ще продължат да се заразяват, а някои от тях и да умират. И ВЪПРЕКИ това, ваксините са по-добрият избор, защото ще спасят много животи. Факт.
Пето, все още наблюдаваме поведението на вируса – дали мутира към по-опасен и по-смъртоносен. Ако това се случи, вероятността следващите 5 години да живеем с игла в задника (образно казано) на всеки шест месеца, е огромна. Медицината ще тича след всеки нов щам на вируса и ще „актуализира” ваксините.
Шесто, самите д-р Фаучи и Джо Байдън обърнаха палачинката и заговориха за възможния лабораторен произход на вируса, изпуснат поради немарливост. Ако това е така, можем ли да разчитаме, че поведението на вируса ще следва поведението на естествените вируси в природата и постепенно ще затихне?
Седмо, определени бизнеси и хора направиха колосални пари от кризата. Колосални. И колкото и да ми обясняват, че Биг Фарма продават ваксините с огромна печалба, за да могат да инвестират в нови разработки, горчивината остава.
Осмо, политиците използват ковид кризата, за да скрият зад нея виновните за икономическата криза, и да прокарат политики, които неминуемо ще ограничат нашите свободи. Някак неусетно Ковид се оказа свързан и със зелените политики и всичко, което либералните партии изповядват като идеология. Както каза Жак Атали – "ние НИКОГА няма да се върнем към стария живот. Свиквайте." От нас зависи да не допуснем това, но не като веем байраци, за да нахлуем в мола.
Това са моите аматьорски и разпилени мисли. Не смея да ангажирам никого с тях, споделям. Пазете се, внимавайте, не подценявайте вируса, дръжте всички хипотези отворени. И дано този ад мине по-бързо.
 
Посетете Информационния център за COVID-19 за ресурси относно ваксините.
Получаване на информация за ваксините
 
 
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.