Йончева предлага премиерът пак да бъде викан в ЕП заради корупцията

Йончева предлага премиерът пак да бъде викан в ЕП заради корупцията
05-12-2020г.
8
Гост-автор
Евродепутатът Елена Йончева, която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан Европейския парламент заради корупцията в България. Това съобщи тя в ефира на bTV. След „Барселонагейт“ започна моето преследване от прокуратурата, това не е мое разследване, но аз поех от един етап ангажимент, като българки депутат, да го продължа, каза Йончева. По думите ѝ тя е подала сигнал до съда в Страсбург, че обвинението ѝ е политически мотивирано и несъстоятелно. „Чухте премиера Борисов в един запис, където той твърди, че трябва да бъда изгорена, той буквално използва тази дума. Той е дал такава заповед“, заяви Елена Йончева.
 

Евродепутатът коментира заседанието на правната комисия към Европейския парламент, на което беше разгледано искането за отнемане на имунитета ѝ. Тя уточни, че това е поискано от страна на българската прокуратура и го определи като „политическа поръчка“. У нас тя се разследва за пране на пари. 

„Надявам се един ден да разберем защо г-н Цацаров не е могъл да откаже, кой е поръчал аз да бъда изгорена. Относно процедурата – това е рутинна практика, разглеждат се редица искания за сваляне на имунитети“, каза Йончева и уточни, че процедурата отнема няколко месеца, преди депутатите да гласуват решението си в пленарна зала. 

Йончева добави, че разглеждането на нейния случай се е забавил заради пандемията, но тя много се радва, че процедурата е започнала, за да се изясни казусът. 

Тя заяви, че не се притеснява имунитетът ѝ да бъде свален и да бъде съдена. „В българския парламент се отказах от своя имунитет, прокуратурата имаше пет месеца и не направи нищо. Аз дори не знам в какво се състои това обвинение, защото то е абсурдно. Обвинението дойде, след като осъдих г-н Борисов за клевета и започнах разкрития за корупция“, посочи евродепутатът. 

 

 

„Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление, не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в Европейския парламент. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на „златни паспорти“, за създаването на обща европейска отбрана“, добави тя. 

Йончева обясни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона е изслушала редица премиери, но не и българския, защото по думите ѝ той „се е скрил“. Тя уточни, че тази група продължава да наблюдава страната ни и се очаква ново заседание през декември, като тя ще предложи министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан. 

Министър-председателят и главният прокурор Иван Гешев бяха извикани вече веднъж в комисията LIBE и през август, след като в страната започнаха масови антиправителствени протести след редица корупционни скандали. Двамата обаче отказаха да се явят пред евродепутатите и вместо това изпратиха външния министър Екатерина Захариева, заместник-главния прокурор Красимира Филипова и настоящия министър на правосъдието Десислава Ахладова. В свое прессъобщение пък държавното обвинение открито излъга, че изслушване на Гешев и Борисов в ЕП е по инициатива на българския главен прокурор.

Тя отбеляза, че ЕП не е разследващ орган: „Те разчитат на българската правосъдна система да разясни случая и обикновено се свалят имунитетите, защото се има доверие на националните правосъдни системи“.

„Аз даже не знам в какво конкретно се състои това обвинение. То дойде, след като съдих Бойко Борисов за клевета и след като започнах разкрития за използване на средства за корупция при строителството на оградата по границата, след като се разви „Кумгейт“ и след случая „Барселона“. Подала съм сигнал в съда в Страсбург за това политически мотивирано обвинение, защото то е абсурдно“, каза още Йончева.

Тя припомни, че в един от изтеклите записи с гласа на Бойко Борисов се чува да казва, че Йончева "трябва да бъде изгорена". Не се страхувам. Като журналист съм била бита, отвличана и ранявана. Била съм в черни списъци, сега отново съм в черен списък – на властта и на това тоталитарно управление. Не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в ЕП“, допълни евродепутатът.

 

Източник: бТВ, Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.