Името Русия произлиза от Киевски Рус, a град Киев носи името си от княз Кий

Името Русия произлиза от Киевски Рус, a град Киев носи името си от княз Кий
22-02-2022г.
521
Гост-автор

Две важни карти, показващи подаръците на Сталин, Ленин и Хрушчов към Украйна, както и процентовото разпределение на рускоговорящите в страната.

Преди войните град Лвов е бил населен предимно с поляци. След втората световна война градът попада в състава на СССР, при което става голяма размяна на поляци и украинци. И евреи, които отишли в Полша. Един от известните такива разменени поляци е не кого и да е, а Станислав Лем, един от най-големите фантасти на своето време, който е бил роден именно в Лвов.

Името Русия произлиза от Киевски Рус, a град Киев носи името си от княз Кий, княз на поляните, като някои даже го сочат като роднина на хан Кубрат и хан Аспарух.

Така като гледам, нека разделят Украйна на две, една половина да я дадат на Полша, другата на Русия. Май си спечелих бой от украинските ми приятели, нали?

Донецк се появява като руски град под името Александровка. През 19 век там един уелски бизнесмен на име Джон Хюз (някой знае ли дали е роднина на Марк Хюз?) основава металургични заводи, заради което градът е прекръстен на Юзовка ( на руски Хюз се чете Юз). По времето на Сталин градът се нарича Сталино (дано сега не го кръстят Путино).

Луганск също е руски град от 16 век. През 18 век се разраства пак благодарение на британец, Чарлз Гаскойн (някой знае ли дали е роднина на Пол Гаскойн?), който основал заводи там.

Колко добре се разбирали англосаксонци и славяни едно време.

В кръга на шегата, в социалните мрежи почнаха да питат Путин: "А Аляска, кога?"

   

     Автор: Дахер Фарид, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.