Имаме шанс да сменим курса

Имаме шанс да  сменим курса
01-09-2020г.
4
Лентата

Автор: Beau Yann

Изявленията на ДПС от днес безкрайно напомнят за изявленията им след евроизборите 2014, когато оттеглиха подкрепата си за БСП и след това кабинетът Орешарски подаде оставка.

Изглежда, че отново Доган, Пеевски и компания ще решават кога да има избори. И според мен в момента просто опитват да печелят време, защото ситуацията изглежда променена и все още непозната и си правят сметката, за да са сигурни, че ще овладеят колкото могат изборите и ще запазят властта и влиянието си.

Антидотът на това са:

➡️ Активна регистрация за всички избори, за да се изчистят мъртвите души от списъците, от чието име ТЕ пускат бюлетини.

➡️ Машинно гласуване, за да не могат да драскат и нагаждат пост фактум изборните протоколи.

➡️ Електронно дистанционно гласуване, най-вече за да можем 1,5 млн българи, които живеем в чужбина да гласуваме.

*(Обикновено в чужбина гласуват около 100-150 000 души, от които около 50 000 в Турция. Аз гласувам в Париж или в Люксембург, което с пътуването и чакането на опашката пред секцията отнема повече от половин ден, но булшинството от хората нямат дори тази възможност)

➡️ Броене на бюлетините в общи избирателни центрове, където се събират урните от няколко десетки секции, за да не може да се проследи купеният и корпоративен вот, което би го обезсмислило, защото продавачите на гласове получават премията си само при отчетен в съответната секция резултат.

Всички тези неща, разбира се, няма да ги има на следващите избори. В този парламент няма и никога не е имало кой да предложи инструменти за честни избори.

Контролирането на изборите обаче е ефективно само когато обществото е пасивно, хората са деполитизирани, активността е ниска и изборните им подмени са пропорционално значими в общият резултат.

От нас обаче зависи дали в следващият парламент ще има кой да промени тези до болка познати истини. Дали ще има кой да отстоява честни избори и модерни, работещи и независими институции.

❗️Следващите избори, когато и да са те, са толкова важни, колкото може би никои други досега в България. Защото ще покажат дали обществото достатъчно е осъзнало грешките от миналото и ефектите от задушаващото превземане на институциите. Ще покажат дали хората са разбрали най-накрая, че животът и проблемите им няма да се оправят с идването на политически месия на бял кон, а че те самите са си месия и от тях зависи всичко.

Следващите избори са шансът ни най-накрая да сменим курса и да започнем да градим демократични принципи на държавност.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.