Имаме проблем

Имаме проблем
15-07-2022г.
68
Емил Йотовски

Представителна демокрация. Да те представлява някой било върхът на цивилизацията? Гърците го били измислили. Да се чудиш това същите гърци, които са имали Аристотел и Диоген ли са, или някакви други, слънчасали. Или ние сме объркали превода? Има нещо счупено в това, да кажем десет хиляди души да се представляват от един и той да обединява мнението на тази огромна група от хора. И това мнение да е едно единствено. И да се описва с три позиции - Да, Не и Въздържал се? Давам дразнещ пример от тези дни. Трябва да се гласува увеличение на парите за лечение на болни деца. И половината зала някак не иска да отпуска повече пари. Разбирай, половин България вдига знак стоп пред болните деца. Сериозно ли? Да сте срещали по улиците, човек който да е против шанса за лечение на дете?

Уважаем суверен, наистина ли мислите, че властта произлиза от вас? Че вашето мнение има стойност? Че вие може да вменявате някакви задължения на тъй-наречените професионални политици и те ще ви се подчинят? Че ако решите, бихте могли да промените нещо в управлението? Наистина ли вярвате, че живеете в демокрация, че сте фактор?

 

 

Не виждате ли, че за всяко едно ваше право да коригирате властта има контрамерки. Административни, политически, правосъдни. Точно като протест и контрапротест. Като съвест и контрасъвест. Успокоени ли сте, че това не е само при нас а е плъзнало в целия свят?

Ето на! Задават се избори. Това вече и кьоравите циклопи го виждат. Жизнерадостни социолозите се надпреварват кой ще сгреши повече. Грешки от по десет процента вече не се забелязват. За да ни вменят, че вотът ни има смисъл ще искат да гласуваме, но за кого?

Ще ни се джуркат същите партии и представители. Ще изискат да избираме от тях. Ресторант България работи. Предлага развалена риба, прокиснали кюфтета и ланска мусака. Избирай. Има и лайна натюр с извинение, но те са само, за да бъдат предпочетени вкиснатите блюда. Много от нас няма да гласуват. Няма за кого. Веселата част е, че ако не ядеш ще умреш. Обещават ни го по телевизиите, по радиата, навсякъде. Гласувай за най-малкото зло. Гласувай за най-тъпото добро. Гласувай за най-недоправеното нищо. Гласувай за по-малката измама. Гласувай за по-малкия идиот. Гласувай, гласувай, гласувай. Гласувай и псувай. Няма нужда изборите да са след десет дни, че да го забележим. Имаме проблем. Тук и сега. И проблемът не е в нас, а в менюто.

Поне пиене да има. Наздраве.

    Източник:fakti.bg

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.