Има виновен за мизерните пенсии и заплати! Назовете го и да отговаря

Има виновен за мизерните пенсии и заплати! Назовете го и да отговаря
13-08-2021г.
24
Гост-автор
Пореден ден медиите препредават призивите на служебния премиер, министри и някои депутати да се актуализира бюджета и да се започне работа по следващия, за да се осигурят обещаните увеличения на пенсии, изплащането на възнагражденията на медици от първа линия и т.н. Проблемът не е просто актуален, той е жизненоважен за много българи.
.

Последните данни сочат, че 24% от населението живее под прага на бедността. Това прави около 1,6 млн души. В сравнение с 2019 г. броят на бедните е нараснал с около 68 000 души. За сравнение на година се раждат около 60 000 деца.

В България минималната заплата, постигната от Борисов и неговото управление е 332 евро. Това е „постигнато“ за 12 години. В Румъния тя е 459 евро, но там не е командвал Борисов. В Литва минималната заплата е 642 евро, при положение, че през 2010 г. сме били почти на равно ниво. В съседна Гърция, която мина през тежка финансова криза, днес минималната заплата е 759 евро.

У нас минималната пенсия, след прехвалените увеличения по време на режима на Борисов, е 300 лева или 150 евро. В Румъния тази пенсия вече е над 220 евро (440 лева). В Гърция тя е вече над 258 евро (около 516 лева).

Средната пенсия в България е около 509 лева. Няма да сравнявам с други страни, защото сравнението е тъжно. Според синдикатите издръжката на един човек месечно са нужни минимум 590 лева. Как тогава оцеляват над 3,8 млн души в тази страна? Кой ги докара до степен да се борят за оцеляване, а не да живеят нормално, което заслужават след десетилетия положен труд.

Всички тези мрачни данни, водещи до най-високата заболеваемост и смъртност в Европа, се дължи единствено и само на Бойко Борисов и неговото корумпирано управление. КОРУМПИРАНО, защото по статистика България губи от корупция до 19 млрд. евро годишно, което е над една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Данните са на изследователския институт RAND Europe, получени в изследване, поръчано от Европейския парламент.

Ако от тези откраднати пари само 2 млрд лева бяха останали за пенсионерите, то те щяха да получават по над 120 лева върху пенсиите месечно. Популисто ли ви звучи? Но е факт. Нямаше да има нужда Борисов да мами възрастните с мизерни петдесетолевки и да ги кара да му целуват ръка по села и паланки.

Така правят сатрапите и диктаторите.

Странно: Защо министри и политици толкова се притесняват да назоват името на виновника за мизерстването на милиони българи? Не трябва ли той да отговаря за геноцид срещу собствения си народ?

Кавгите в парламента и по медиите не стихват. През това време мафиотите от предишното управление замитат следи, горят документи, прегрупират се, шантажират работата на министерства и ведомства, прехвърлят откраднати милиони в чужбина, закриват или трансформират фирми и капитали. Златен период за укриване на заграбените богатства от всички българи.

За милионен път се налага да припомним, че процесът на справедливост започва с махането на Иван Гешев като главен прокурор, смяна на състава на ВСС и закриването на специализираните прокуратура и съд. Хайде започнете промените най-сетне. Когато виновните за разсипването на държавата и унижението на гражданите получат заслуженото, тогава ще има пари за българите, за да живеят достойно.

   Автор: д-р Димитър Попкутев

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.