Илияна Йотова: Връщаме си държавата и нормалните отношения

Илияна Йотова: Връщаме си държавата и нормалните отношения
24-05-2021г.
18
Гост-автор

"Народ, роден от словото, който носи едни от най-старите държавни традиции, няма как да не върви към светли бъднини. Цялата ни история върви натам. Имаме с какво да се гордеем... Това е празникът, който ни събира най-много, независимо от политическите ни убеждения, от обществото, в което живеем, от това дали сме тук или в чужбина".

Това каза на 24 май пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. И допълни, че "будители има във всички години и по всяко време".

В предаването "12+3" тя подчерта, че да направим България уютна за живот държава - това е обща задача.

"Няма как да не забележим, че през последните дни, откакто е служебният кабинет, много неща се променят за добро. Връщаме си държавата, нормалните отношения между институциите, нормалните отношения между управляващите и гражданите. По съвсем различен начин е диалогът между тези две групи - прозрачно, честно, да, трудно е, но хората ще разберат изпълнителната власт".

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост Илияна Йотова обяви:

"Европейската комисия работи много интензивно със служебния кабинет и с някои министерства, които са в основата на плана. Служебният кабинет продължи да работи и с експертите, които стоят зад него... Важното е до края на служебния кабинет той да бъде изпратен и успешно защитен пред Европейската комисия".

Според нея при коментарите за плана се пропуска отношението на българските предприемачи към средствата:

"Този план трябва да ги накара да се заинтересуват, да са амбициозни, да правят проекти, чието бъдеще продължава и след края на проекта... Има още какво да се направи. Рамката е отворена. Ще има възможности за допълване. Надявам се планът да бъде използван по различен начин, а не както оперативните програми до този момент, при които усвояването доминираше пред развитието".

Вицепрезидентът изрази оптимизъм, че България ще успее да изрази правилно и експертно защо е такава позицията ни спрямо въпроса с Република Северна Македония.

"С усилието на ЕС и на двете държави трябва да се намери решение, за да не се заличава паметта нито на България, нито на РСМ... Сигурна съм, че това правителство ще намери добрите послания към европейските ни партньори. Важна е темата за съдбата на хората с български произход, за отношението към тях, за отношението към малцинствени групи. Всичко това трябва да се сложи на масата. Привърженик съм на повече разговори, на повече срещи, но на изчистване с подписи под документи".

Тя посочи, че пътят и на Албания, и на РСМ е в Европейския съюз, а България трябва да е лобистът за Западните Балкани".

    Източник: epicenter

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.