Играта Го

Играта Го
25-01-2022г.
76
Гост-автор
Годината е 1991 г. Първи декември.
Украйна решава да стане самостоятелна независима държава и се отцепва от СССР.
Тя обаче се превръща в третата ядрена сила след Русия и САЩ, защото близо 1/3 от ядрения арсенал на съюза е останал при нея. (https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapons_and_Ukraine)
Великите сили се паникьосват, най-вече САЩ, понеже в Украйна цари хаос и голяма част от военните запаси се продават в Африка и по целия свят.
На 6-ти май, 1992-а, Джордж Буш-старши и тогавашният украински президент - Кравчук, подписват споразумение, според което Украйна се съгласява да унищожи целия си ядрен арсенал, като в замяна получават кредит за 110 милиона долара, с които да вземат американски стоки.
На 10 януари, 1994, Бил Клинтън заявява, че и последната ядрена глава е премахната от украинска земя, като най-опасните тактически ядрени оръжия са трансферирани в .... Русия. (https://www.rferl.org/…/the-destruction-of…/29699706.html)
През 2014 г. Русия анексира Крим, а през юли същата година руският външен министър заявява, че неговата страна има правото да използва ядрени оръжия за защитата на Крим, като някои казват че там са разположени част от същите ядрени глави, които Украйна им връща под натиска на... САЩ.
Понякога не мога да разбера ходовете на Великите сили. Повече от ясно, че САЩ си остава глобална сила и се стреми да убие враговете още в зародиш, но както показва грешката им с Украйна и обезоръжаването й, би трябвало да се притеснява от друга сила.
-----
Инак съвременната политика прилича малко на играта Го, където всеки си мести камъчетата и се стреми да изолира съперника си и да печели по-голяма територия. А източноазиатските народи са доста добри на нея.
ПС Нарочно съм сложил интериор на Запорожец.
 
   Автор: Дахер Фарид, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.