Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода

Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода
03-12-2020г.
58
Гост-автор

Инж. Димитър Куманов е член на Управителния съвет на Риболовно сдружение „Балканка“. Той и съратниците му са считани за експерти по отношение опазването на реките и язовирите у нас. Търсени са за коментари във водещи медии. Често дават становища по законопроекти, касаещи водния сектор. Потърсихме г-н Куманов за мнение по казуса с язовир „Камчия“ и задаващата се водна криза.

- Г-н Куманов, ще има ли водна криза в Бургас, каква Ви е прогнозата?

- Не съм Господ, за да прогнозирам, но зависи в много сериозна степен от това дали ще завали в Източна България. В момента язовир „Камчия“ е пълен някъде на около 33 млн. кубика, а Варна и Бургас взимат от него 6 млн. кубика. Това означава, че ако няма никакъв приток, което не е възможно, в язовира има вода за около пет месеца и половина (полезен обем). Така че мерки трябва да се вземат. Според мен кризата, която се задава, не е толкова страховита, но е възможно да се случи.

 

- Освен сушата, има ли субективни причини за малкото останала вода в язовир „Камчия“?

- Разбира се, че има. Най-основната причина е водноелектрическата централа (ВЕЦ), която е изградена на него. Забележете, че и при социализма не беше построен такъв ВЕЦ. Защото хората тогава са си разбирали от работата - те са били напълно наясно, че водата в този язовир няма да стига за питейните нужди на Варна и на Бургас, ако на него има и ВЕЦ. Сега обаче понеже сме много по-хитри, построихме централа, а в условията на разрешителното й пише, че тя може да работи на пълна мощност, когато „Камчия“ е пълен и докато той е горе-долу на около две трети от обема си. Язовирът е многогодишен изравнител. Предназначението му е при влажна година да се напълни догоре и после, дори и да има 3-4 сушави години, в него да има вода. Сега обаче „Камчия“ никога не може да се напълни, защото при влажна година ВЕЦ-ът започва да бълва като луд и да произвежда ток през големите си турбини, докато нивото на язовира не се смъкне на две трети. Така се губят около 60-70 млн. кубика, които можеше да ги има, ако ВЕЦ-ът не бе работил. Не говоря за тази и миналата година, а за предходни години, когато е имало вариант „Камчия“ да се напълни догоре.

- А Вие имате ли конкретни данни, които да доказват тази теза?

- Конкретните ми данни са от регистъра на разрешителните на Министерството на околната среда и водите, където тези условия са написани ясно – черно на бяло. Точни цифри в момента не мога да цитирам. Ние поискахме тази година от министъра да измени служебно разрешителните не само на този язовир, но и на „Цонево“, на „Тича“ и на „Бебреш“ - язовирите, които се използват за питейни нужди, така че ВЕЦ-овете да могат да работят само когато тези язовири са пълни догоре. Защото сега, при влажна година, ВЕЦ-ът „фучи“ на пълна мощност. Когато язовирът тръгне да спада под нивото на преливника, тези ВЕЦ-ове би трябвало да спрат да работят с големите си мощности. Примерно на „Камчия“ ВЕЦ-ът е вързан и на питейния водопровод, така че той следва да може да продължи да работи, но само с малката турбина - с водата, която се използва за двата града. Това е гигантският проблем, който е заложен не при сегашния министър, дори не при предишния, а при по-предишни, когато са разрешавали тези ВЕЦ-ове да се построят - някъде 2008, 2009, 2010 г.

- Т.е. язовирът сам по себе си е предвиден да може да издържи няколко сушави години...

- Точно така – ако се използва само за питейни нужди. Той така е проектиран, защото хората са знаели. То е въпрос на хидроложки изчисления, статистики и т.н. И социализмът, който беше луд на тема ВЕЦ-ове, не беше построил ВЕЦ на този язовир. На всичкото отгоре сега, през последните години, лятно време потреблението на питейна вода от яз. „Камчия“ е много по-голямо, отколкото е било при социализма, имайки предвид колко се застрои Черноморието.

- Добре, но екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро казва, че този ВЕЦ е като водомер – т.е. че колкото вода отива за Бургас и Варна, толкова ползва и ВЕЦ-ът.

- Да, в момента е така - работи с малките си турбини, само с водите, които отиват за Варна и за Бургас. Наистина, така е повече от една година. Може би от две години работи само с тези турбини. Обаче той има една много по-мощна група турбини, които, отново казвам, се пускат, когато язовирът се вдигне на две трети.

- Тогава къде отива водата?

- Тогава този ВЕЦ изхвърля водата в реката, която е отдолу - под язовира.

- И като отиде в реката, не се ли връща някъде?

- После се влива в морето! Не се използва, толкова е просто.

- Това е сигурна информация?

- Абсолютно, хиляда процента!

- Знаете ли колко вода е източена от този ВЕЦ по този начин?

- В момента не разполагам с цифри, но много лесно може да се провери в регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие с данните за електроенергията. Там може да се погледне конкретно през „Камчия“ колко ток се е произвеждал. Ще видите, че през последните една-две години ВЕЦ-ът произвежда доста малко ток, а преди това е произвеждал няколко пъти повече. Тогава язовирът е бил пълен над двете си трети.

- А когато работят големите турбини, има ли възможност част от водата пак да се ползва за питейни нужди?

- Използва си се водата, която е необходима за градовете. Но останалата, която е много по-голямо количество в секунда, върти мощните турбини и се изхвърля в реката. Тя не се използва за нищо друго.

- Технически как се отделя едната вода от другата?

- Малката турбина си седи някъде на водопровода, а другите турбини не са свързани с него.

- Т.е. сто процента от водата, която обработват големите турбини, се изхвърля и не се използва за питейни нужди?

- Точно така, да.

- А някакви сечи на гори около притоците на „Камчия“ констатирали ли сте?

- Ние сме в София, далеч сме от този район, но като цяло безобразната сеч на гори в България е една от причините за безводието. Природата си отмъщава. Но повтарям и това е най-важното – ние тази година предложихме на министъра да промени разрешителните. Той е длъжен по Закона за водите, когато се появи криза за питейна вода, да изменя служебно разрешителните на всички останали ползватели на вода. Но отказа да направи това нещо. То нямаше да реши проблема сега, в момента, защото водата е по-малко и ВЕЦ-овете не работят, но поне друга такава криза в следващи години щеше да бъде избегната.

- И ВЕЦ-ът на „Камчия“ е на Димитър Тадаръков или на негов роднина, нали така?

- Така съм чул и аз, може да се провери в Търговския регистър. Но случаят е много характерен – това е ВЕЦ, който е свързан с човек на ДПС със сигурност. В момента Министерството на околната среда и водите се управлява от патриотите, които уж са против ДПС и се борят едни с други, обаче не смеят да барнат инвестициите на ДПС. Ще ви дам и още един много характерен пример от миналата година: на язовир „Ястребино“ пак щяха да строят такъв ВЕЦ. Това е питеен язовир за Антоново, както е и за напояване на малините в района. И тогава ВЕЦ-ът щяха да си го строят ВМРО, защото сега са на власт в Министерството. Кметът на Антоново, който е от ДПС, беше решил заедно с Общинския съвет да даде парцели, за да се построи сградата на ВЕЦ-овете под язовир „Ястребино“, и щяха да оставят собственото си население без вода! А в момента този язовир също е в супер криза, без да има ВЕЦ на него. Ако имаше, не знам какво щеше да е. Така че уж се борят един с друг, ама май доста си помагат в далаверите.

- Ще свърши ли обаче работа планът за спешно включване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас?

- Няма да свърши. В момента в „Ахелой“ има 1,7 млн. кубика полезен обем! Какво ще свърши?! Ще харчат пари, както за Перник – да си разделят там с фирмите... Искат да се обяви бедствено положение, за да се елиминират всички възможни процедури по всички закони – за опазване на околната среда, за биологичното разнообразие... По Закона за водите няма да се спазват никакви процедури... „Дайте да изхарчим сега на юруш стотина милиона лева и да си ги разделим без търг и без конкурс“.

- В другия язовир мисля, че има около 7 млн. кубика.

- Да, в „Порой“ са около 7 милиона, но между другото те поне да се бяха научили от Перник. Там след прикачването водопроводната система не може да издържа на това налягане – пращи и се пука. Същото нещо ще се случи сега и в Бургас. С новите помпени станции и т.н. ще видите какво ще стане, като го направят този водопровод... Само ще разделят парите.

- Прогнозирате, че и там ще се пукат тръби, така ли?

- Не мога да кажа със сигурност, обаче има много голяма вероятност. Перник е пример.

Източник: Флагман

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.