Явор Дачков: Имаме голям медиен играч с огромна власт, управляващите трябва да се притесняват

Явор Дачков: Имаме голям медиен играч с огромна власт, управляващите трябва да се притесняват
02-01-2021г.
6
Гост-автор

За да се разруши статуквото ГЕРБ - ДПС, трябва тези две партии да останат извън властта. Това означава алтернатива на сегашното положение. Отсреща имаме силна БСП и има шанс да изпревари ГЕРБ. Слави Трифонов - третата политическа сила в момента, вече каза, че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с ДПС, нито с БСП. Друга сила, която се очертава да е сред водещите, е „Да, България“. В парламента могат да влязат Мая Манолова и „Отровното трио“. Това коментира пред БНР журналистът Явор Дачков. 

По думите му президентът Румен Радев не е сбъркал, като не е организирал около себе си политически проект

Около БСП и Радев има напрежение. След парламентарните избори ще се види дали БСП ще подкрепи Румен Радев“. 

Според журналиста няма вече енергия, която да възобнови протестите

В предаването „Политически НЕкоректно“ Дачков допълни: 

„С кампаниите за ваксинации властта в цял свят преиграва. Започва да играе политика и голям корпоративен интерес. С ваксините започва да се развива мощна корпоративна кампания, а здравето и науката остават на заден план“. 

Явор Дачков смята, че с новата власт в САЩ американците ще се върнат към всички налудни политики на идентичност, към измисления расизъм и ЛГТБ равенство

„Това е страна в очевиден упадък. Америка ще бъде все по-слаба. Фактът, че спечели корумпиран човек като Джо Байдън, който е и интелектуално неуравновесен, означава различните лобита да упражняват контрол“. 

Примитивна пропаганда. Така журналистът определи „размахването на Русия като враг и страшно зло“. Пропаганда според него са и приказките, че Владимир Путин ще превземе Европейския съюз. 

Явор Дачков смята, че в България има прекалено голяма свобода на словото и „все още не сме започнали да изпитваме ударите на либералната система през съдебно преследване“

„Проблемът е в липсата на квалифицирани журналисти, в изоставането на добрата публицистика и заменянето ѝ с риалити формати, с глупости“. 

Дачков подчерта мощната сила на влияние, която може да окаже една медия върху репутацията на един политик и изрази неразбиране „как управляващите са допуснали „Нова телевизия“ да мине в ръцете на ЦРУ“. 

„Дейвид Петреъс е бивш шеф на ЦРУ и преди година създаде голяма телекомуникационна мрежа. Зад собственика стоят американски капитали и капитали на бизнес от бивши служби. Тук Америка стъпва много силно геополитически. „Юнайтед Груп“ ще купи и вестниците на Делян Пеевски, тази компания притежава и „Виваком“. Това е важно от гледна точка на бъдещето на развитието на медиите, защото имаме голям играч с огромна власт. Парите ще идват отвън и на мястото на всеки български управляващ бих се притеснил сериозно, защото това е много голяма власт, която обаче няма да може да бъде контролирана отвътре, както я контролираше Пеевски, Борисов или силните на деня. Ако трябва да се упражни натиск върху някого, може да стане много по-ефектно през медията, която може да го съсипе за половин ден. Кметът на Москва Лужков беше унищожен за половин ден от медиите, когато Путин реши, че няма да му трябва повече“. 

 Източник: БНР

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.