Янев: Проблемите в енергетиката са от поне десет години

Янев: Проблемите в енергетиката са от поне десет години
05-08-2021г.
21
Гост-автор

Проблемите в енергетиката са от поне десет години, те са комплексни и сложни. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, който е на блицконтрол в Народното събрание. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова зададе въпрос относно драстичното покачване на цената на електроенергията за бизнеса.

Янев увери, че служебното правителство прави каквото е възможно и по думите му към момента ситуация е овладяна. „Преди три седмици министърът на енергетиката е издал заповед в енергийната система да се включи ТЕЦ „Марица Изток 2”. Първоначално с един реактор, а в момента работят три”, каза още министър-председателят, като поясни, че сега средната цена на тока е около 250 лв. 

„Ние сме в общ енергиен пазар, който е отворен и работи на пазарни правила. Не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е факторът, който вдига цените. За Борсата можем да говорим, че не е отворена към други борси, което я прави монополна до известна степен, а не на чисто пазарни принципи”, каза още Янев.

Той обяви, че ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2” вече работи активно, за да търси пазари и дългосрочни договори. „Пиковете в цените, които се получават, са на базата на това, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори - ден за ден”, допълни Янев.

Премиерът е категоричен, че Министерството на енергетиката не е в безтегловност и че то управлява кризата с цените от неделя. „Ситуацията се управлява точно на базата на следенето на тенденциите и на европейския пазар, който е силно дестабилизиран”, уточни той. 

По отношението на индустрията Янев каза: „Поведението им е малко различно. Ние трябва да обмислим какво точно да направим. Съгласен съм, че на българския бизнес трябва да се помага - категорично. Дали помощта ще бъде чрез заеми, или по друг начин - е въпрос на обсъждане. Вероятно тук място има и парламентът”, смята министър-председателят.

По отношение на БЕХ Янев заяви, че заедно с ръководството на енергийното министерство е провел срещи по повод цените на електроенергията и вдигането на пазарните и борсовите индекси.

  Източник: eurocom

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.