Ян Соти: Ще ме обвинят в пропутинска пропаганда, но Русия се справя по-добре с Covid-кризата

Ян Соти: Ще ме обвинят в пропутинска пропаганда, но Русия се справя по-добре с Covid-кризата
05-03-2021г.
5
Гост-автор

- Русия обявява данни, подобни на Франция, в момента. Какви са здравните ограничителни мерки в Москва, където живеете?

- Вечерният час, който беше наложен след 23 часа, приключи в средата на февруари. Оттогава всички магазини, ресторанти и барове са отворени през цялато време, но, разбира се, са в сила някои мерки. Кината и театрите, например, могат да приемат публика само на 50%, срещу 30% преди това. Освен това, маските са задължителни на всички закрити места. Държавата, която иска да привилегирова икономиката, е много по-малко рестриктивна, отколкото във Франция…

- Прекалява ли според вас френската изпълнителна власт?

 

- Погледнато оттук, Франция изглежда в състояние на психоза. Французите не приемат смъртта. Медиите, които са посредник на общественото мнение, засилват този страх, заливайки вестниците и страниците в интернет. Според мен те винаги прекаляват, акцентирайки на заплахата и скандала. Ако медиите смекчат обработването на информацията, борбата срещу Covid вероятно ще бъде по-ефективна. Правителството, от своя страна, което е демократично, желае абсолютно да обвърже своите решения с това, което мисли френският народ. Всъщност то ограничава изключително полето си за маневриране, от страх да не сбърка - всички негови решения трябва да се вземат под прикритието на консултации, заседания, разисквания… Това е изключителна тромавост, която удължава твърде много ограничителните мерки. Вижте, аз не хвърлям камъни по френската държава. Макрон е прав, когато обяснява, че Франция е “нация от 66 млн. прокурори”! Правителството прави, каквото може, имайки предвид оплакванията, научните знания и тромавото вземане на решения.

- Руснаците наистина ли не се страхуват от Covid?

- Руснаците са фаталисти. Смъртта е част от живота им. Несъмнено поради това тук виждаме разхлабване на бариерните жестове. Малко започна да ни идва до гуша. В началото продавачите ни наложиха маските, за да ни обслужват. Днес ги носим не по принуда, а от гражданско съзнание и учтивост. Случва се дори да се целуваме по бузата. Не знам дали е несъзнателно или небрежност. Но фактът, че по-малко ни засипват с информация, неминуемо играе роля. По-малко ни плашат, по-малко ни говорят за вариантите, данните, условията за прием в болница… Също така не бива да забравяме, че руснаците са свикнали с кризите. Те рядко се самосъжаляват заради съдбата си, не очакват нищо от държавата. Ръководят се от своя прагматизъм. Доказателство за тяхната находчивост: всички имат килер, пълен с консерви и хранителни запаси. Освен тази черта на характера, носенето на маска е навик за руснаците, тъй като са доста близо до Азия, където това е традиция. Също така, в работата, когато служителят е болен, шефът или дори неговите колеги го карат да се прибере, за да не зарази другите.

- Можем ли да говорим за ефективно управление на кризата?

- Имаше някои трудности, както навсякъде. Но кризата ми се струва по-добре управлявана. Ще ме обвинят в пропутинска пропаганда, но това виждам. Може би защото Русия е по-авторитарен режим, се справя по-добре. Ръководителите вземат решения по-бързо, консултирайки се по-малко с народа. Толкова по-зле, ако сбъркат! Удрят с юмрук по маса и поемат своята отговорност.

 

По отношение на резултатите, ни съобщават, че броят на болните намалява. Да не забравяме, че Русия взе преднина в борбата срещу Covid благодарение на производството на “Спутник V”, която почти не пострада от конспиративни теории. За да се ваксинираш в Москва, е достатъчно да отидеш в “Гум”-а, местната “Галери Лафайет”. Отиваш без записан час, с паспорт, дори и да си чужденец. След инжекцията дори ни предлагат сладолед. Това е доста добре направено и предаването от уста на уста допринесе за успеха на тази кампания. Французите тук не трябваше да се притесняват дали ще се ваксинират. Накратко, хората бяха приятно изненадани от начина, по който се управлява кризата тук. Разбира се, имаше някои отклонения по време на вечерния час: големи партита с намеса на полицията, затваряния, медийни мини-скандали… Руснаците са същите революционери като французите. Но като цяло, хората тук успяха да оценят свободата си, колкото и парадоксално да звучи това във Франция.

 

- Искате ли да се върнете да живеете във Франция?

 

- Тъй като границите са затворени, освен по наложителни причини, аз дори нямам право да се върна в страната си. Това е страшен проблем. Във всеки случай, това не е на дневен ред. Не ми харесва Франция, каквато е днес, а Русия ми предлага много приятна среда за живот. Преди всичко бих искал моята родна страна да се обърне повече към нацията, която ме е приела, и по-малко на Запад. В очите на французите Русия е синоним на тоталитаризъм, ГУЛАГ, СССР… Аферата “Навални” нищо не решава. Мисля, че трябва да правим разлика между държавата и гражданите. Руснаците обичат Франция, нейната култура, гастрономия, романтизъм, общество… Те ще бъдат щастливи, ако французите също ги ценят. Разбира се, тук има неща, които трябва да се подобрят, по отношение на пресата, човешките права… Но именно като французи, почитатели на свободата, можем да променим нещата. Във всеки случай, от моето положение, забелязвам, че на чужденците в Русия им харесва. Нямат желание да се връщат във Франция. И това е красноречиво.

Автор: Стив Танре, “Фигаро”  

Източник: Гласове

Превод: Галя Дачкова

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.