И по Кукери ще ни задминат... (ВИДЕО)

И по Кукери ще ни задминат... (ВИДЕО)
26-12-2020г.
66
Лентата

Поредното нещо, което вероятно няма да защитим като "запазена марка" на България са кукерите. Защото ще ни изпреварят.

Както вече се случи с киселото мляко, което света познава като гръцки йогурт. Както стана с ракията, която хората не познават, но за сметка на това биха изпили по едно саке. Както от Европа настояват да признаем, че има някакъв си македонски език и никой не желае да нарече кирилицата българска азбука, макар да има исторически основания за това...

Увлечени в това да плюем по родното и да се бием за чуждото, ще изпуснем още едно характерно за културата ни нещо, от което други нации правят имидж, туризъм и пари.

Кукерите. Ние неглижираме тази езическа, но атрактивна традиция у нас, а ето какво се случва в Австрия. Фестивал на някакъв си демон, получовек...наречен Крампус. И цял свят се избива да ходи на този фестивал, да си дава парите на австрийците и да се забавлява с легендите за този местен "демон", превърнал се вече доста маркетингово в част от коледните обичаи.

В австрийските Алпи всяка година по коледно време навън излиза "лошият Дядо Коледа". Името на този страховит герой е Крампус: получовек, полукоза, демон, чиято легенда съществува от езически времена и чийто парад на Крампус е един от най-популярните европейски фестивали.


Легендата
Селяните от древността вярвали, че Крампус и неговият "перхтен" (армия от зле настроени елфи) са бродили по тиролските планини на Алпите, създавайки невъобразим хаос.

Елфите се наслаждавали особено да дразнят мързеливи хора, непокорни младежи и пияници. Понякога Крампус отвличал злодеи.

Родителите плашили непокорните деца за по-добро поведение, като ги предупреждавали, че Крампус ще дойде за тях.

(бел.ред. Нещо като нашия Торбалан, за който обаче никой не е чувал и няма да чуе, докато не се сетим, че всяка култура, за да се запази, трябва да се рекламира и да се отстоява имиджа й;).


С изминаването на вековете християнството измества езичеството и така разцъфтява нова легенда: на сцената се появява любезният, добронамерен Свети Никола по-известен като Дядо Коледа.
И все пак в Тирол някои жители държат на езическите си митове и лошият стар Крампус не изчезва. Вместо това местните жители дават на Крампус нова, поддържаща роля, сега го смятат за помощник на Свети Никола.

Като повече или по-малко злият близнак на Дядо Коледа, Крампус придружава хо-хо-хо- хора в своите весели обиколки с шейни. Двете митични фигури действат като доброто ченге и лошото ченге: Дядо Коледа подарява подаръци на добрите деца, а Крампус наказва непослушните.


Съвременните тиролци са намерили място за Крампус като бляскав антигерой. В Тирол полудемонът е звезда: дръзко облечен бунтар, който олицетворява предизвикателното отношение към дълбоката комерсиалност на Дядо Коледа.


Днешните тиролци почитат Крампус и неговите палави помощници - елфи с тълпи, събиращи се по повод ежегодните тържества. От ноември до Богоявление (12 дни след Коледа) десетки градове и села празнуват шумния дух на Крампус. Младите мъже, особено, попадат под неговото заклинание и изпълняват култа към Крампус.

Бягането
Централното събитие в ежегодното почитане на Крампус в Тирол е Крампуслауф. Това се превежда като Krampus Run, но вече на английски  се нарича просто - Parade на Krampus.

През миналите векове случващото се през зимата беше състезание, в което участниците се опитваха да изпреварят бегач, облечен като Крампус. Традицията гласеше, че участниците трябва да бъдат пияни, така че Крампус да иска да ги залови.

Десетки фестивали на Крампус оживяват цяла Австрия през зимата. Централното събитие винаги е парадът на Крампус, грандиозно нощно шествие от ужасяващо облечени фигури на Крампус и елфи.

Тези фестивали са сред най-впечатляващите фестивали в Европа по подобие на „Бягането на биковете“ в Памплона, Испания и Октоберфест в Германия. Допълнителни паради се провеждат за жени, облечени като добродушни феи (Perchtenlauf) и в навечерието на Нова година (Rauhnachtenlauf).

Парадът

Парадът на Крампус е неприятно събитие. Винаги се провежда през нощта и участниците в шествието са облечени в страшни костюми. Те приличат на кръстоска между пещерни хора и викинги, с космати костюми, демонични маски, спираловидни рога, камшици и факли. Някои от участниците в акцията са акробати, правят обръщания и колела. Някои "Крампуси" жонглират с факли или просто бият камшици по зрителите.

Този фестивал е толкова голям в Тирол, колкото Марди Гра в Ню Орлиънс. Само в град Залцбург има над 200 парадни клуба, наречени Pässe, които прекарват месеци в създаване на парадни костюми, походни формации и правят планове за този фестивал. 

Участие в парада


Парадът на Крампус привлича хора от всички възрасти, но това драматично събитие е особено любимо на местните жители. 

Не забравяйте да хапнете преди събитието. На място се предлагат местни деликатеси като прясно изпечен stollen (коледен подправен сладкиш), vanillekipferl (бисквити с ядки), kiachln (понички) и spatzln (кнедли).

Местоположения
Събитията от Крампус феста са се съсредоточени в провинция Тирол в западноавстрийските Алпи. 

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.