И Лавров избягва България при балканската си обиколка

И Лавров избягва България при балканската си обиколка
27-10-2020г.
2
Гост-автор

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров започва 5-дневна балканска обиколка с визита в Атина днес, където ще бъде приет от гръцкия си колега Никос Дендиас и премиера на страната Кириакос Мицотакис. Първият дипломат на Москва ще разговоря и с лидера на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас, предава ТАСС, цитирана от Фокус. Основна тема на дискусиите ще е ситуацията в Източното Средиземноморие, Близкия Изток, Балканите и Кавказ.

Във вторник и сряда Лавров е в Босна и Херцеговина, където ще се срещне с тричленния Президиум на страната, а отделно ще има двустранни преговори с лидера на босненските сърби Милорад Додик.

В сряда вечерта руският външен министър ще пристигне на двудневно посещение в Белград, където ще бъде приет от президента Александър Вучич и ще участва в официалните мероприятия по повод завършването на работата по белградската катедрала „Св.Сава“. Строителството на църквата продължи близо 100 години и наскоро бе финализирано с финансовата помощ на Москва. По-рано по този повод бе планирана визита на руския президент Владимир Путин, но той се отказа от посещението на фона на видимото охлаждане на отношенията между Русия и Сърбия след подписаното от Белград споразумение за икономическа нормализация с Прищина във Вашингтон.

Обиколката на Лавров не включва България. Същото беше и при балканската обиколка на Помпео, който също не мина през България, но беше два пъти в Гърция в рамките на 10 дни.

Източник: в.Сега

{BANNER_ID-4}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.